Minister Tsang bespreekt financieringsmogelijkheden voor KMO’s

Om Kleine en Middel grote ondernemers (KMO’S) te begeleiden te ondersteunen en te helpen aan een startkapitaal voor het opzetten van hun onderneming, is het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) geruime tijd bezig te kijken naar diverse mogelijkheden voor deze groep.

Het is namelijk bekend dat KMO’S hieraan behoefte hebben daar zij niet gemakkelijk een bedrijfskapitaal kunnen krijgen. Zo heeft het ministerie reeds op maandag 4 februari een Memorandum of Understanding getekend met de Coöperatieve Spaar en kredietbank GODO.

Diverse ondernemers uit de toerisme- en agrarische sector kunnen ondersteund en begeleid worden en eventueel ook technische ondersteuning krijgen alsook het gezamenlijk geven van educatie en trainingen.

Op donderdag 7 februari heeft minister Stephen Tsang van het ministerie van HI&T wederom een onderhoud gehad met de Bankiersvereniging. Tijdens dit onderhoud kwam onder aan de orde de obstakels die kleine en middelgrote ondernemers ervaren bij het opzetten van een onderneming.

De meest voorkomende klacht waarmee deze groep te kampen heeft is het aspect “acces to finance”. Minister Tsang gaf aan dat de rentes voor leningen bij de commerciële banken te hoog zijn.

Middels incentives en slimme constructies zijn er voorstellen gedaan aan de Bankiersvereniging om de risico’s en daarmee de rente van de commerciële banken omlaag te brengen. De bewindsman mikt op een rente beneden 10% voor leningen.

Ook vroeg Tsang om na te gaan welke incentives kunnen meehelpen aan het verlagen van de rente.

Volgens onderdirecteur Sheoraj Panday van de Hakrinbank zal dat wel een enorme uitdaging zijn, daar de percentages door de bank worden vastgesteld.

Eblein Frangie, directeur van de Finabank, zegt ook dat de bank bereid is elke ondernemer te helpen, maar dat het wel van belang is dat ze een goede administratie op na houden.

Met de bankiersvereniging zijn er werkafspraken gemaakt om de voorstellen binnen de ledenvergadering bespreekbaar te maken.

Inmiddels zijn er ook diverse conceptwetgevingen in de maak onder ander om te bevorderen dat roerende goederen als onderpand gebruikt kunnen worden. Dit zodat de kredietgevers beter beschermd zullen worden en een aanvullende faciliteit hebben ter verruiming van de mogelijkheid om aan een bedrijfskapitaal te komen, zegt minister Tsang.

Het KMO- fonds welke door het afdeling Onderdirectoraat Ondernemerschap wordt uitgevoerd, was is in een transformatiefase en zal binnen niet al te lange tijd voortgaan in samenwerking met het Garantiefonds.

Kleine – en middelgrote ondernemers zullen binnenkort wederom hun projectvoorstellen kunnen indienen op het directoraat. De KMO’s zullen gedurende het geheel traject begeleid worden door de Unit, waarna er een screening zal plaatsvinden.

Na goedkeuring zal die doorgeleid worden naar de bank. Dit projectvoorstel wordt door de bank gescreend, waarna de ondernemer na goedkeuring van een door haar ingediend project in aanmerking komt voor een lening bij het Fonds tegen een lage rente percentage.

Delen:

Meer nieuws

Minister Elias verwelkomt 50 Cubaanse artsen

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hebben samen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier…

Delen:

Algemene richtlijnen voor halalvoedsel vastgesteld

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Algemene Richtlijnen voor Halalvoedsel” afgekondigd op 18 juni….

Delen:

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:

Man door het lint in vliegtuig

Turkish Airlines-passagiers op een vlucht naar Sudan beleefden angstige momenten toen een man vrijdag door het lint ging en crew en reizigers aanviel. Delen:

Delen:

Hirasinghstraat wordt verbreed en geasfalteerd

Het Aannemingsbedrijf Tjongalanga Suriname is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OW &C) bezig met de asfalteringswerkzaamheden aan de Hirasinghstraat….

Delen:

17 personen gehuldigd door CUS en OHM

Stichting Organisatie Hindoe Media heeft zondag tijdens een Vaderdagfeest in samenwerking met de Culturele Unie Suriname in verband met de herdenking van 146 jaar Hindoestaanse…

Delen:

Dronken bestuurder rijdt fietser dood

De 63-jarige fietser, Marlene Biharie, werd vanmorgen omstreeks 04.40 uur door een dronken autobestuurder doodgereden aan de Tourtonnelaan. Delen:

Delen:

Watersleuven Uitkijkpolder gerepareerd

Medewerkers van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de afgelopen dagen diverse zandwegen te Uitkijkpolder in het district Saramacca…

Delen:

200 betaalbare woningen voor Coronie

Tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Coronie zondag gaf voorzitter Desi Bouterse een uiteenzetting over de woningbouwprojecten van de regering. Delen:

Delen:

Chotkan bezoekt OWT&C Coronie

De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijay Chotkan, bracht afgelopen weekend een bezoek aan het personeel van de OWT&C Coronie. Delen:

Delen:

Ingezonden| Suriname kan nog welvarend worden

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) weet dat Suriname nog steeds rijk en welvarend kan worden, als de leidinggevenden ophouden om elk probleem als een…

Delen:
Scroll Up