Minister Ramdin: Connectiviteit moet hoog op de regionale agenda staan

Economie

De ACS-conferentie is nog in volle gang.

Vandaag is de laatste dag van de vierdaagse regionale bijeenkomst in Suriname.

Hoewel alle onderdelen belangrijk waren, kan de 29e vergadering van de ministeriële raad van de Associatie van Caribische Staten op donderdag 9 mei als een hoogtepunt worden getypeerd.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), die de ministeriële raad voorzit, heeft in zijn openingstoespraak de rol van de ACS binnen het Grotere Caribisch gebied opnieuw bevestigd.

“De ACS is na de OAS de op één na grootste regionale organisatie op ons halfrond. In deze belangrijke rol heeft zij tot nu toe uitzonderlijk goed gepresteerd, zoals blijkt uit de opmerkelijke prestaties die door de jaren heen zijn geboekt.”

De bewindsman merkt op dat het concept van de ACS het grotere Caribisch gebied samenbrengt en een cruciale rol speelt in regionale samenwerking en integratie.

“Het bevorderen van duurzame groei door middel van verhoogde productie en verbeterde connectiviteit is bewust als thema gekozen voor de 29e bijeenkomst van de ministerraad.”

Hij geeft aan dat connectiviteit hoog op de regionale agenda moet staan.

“Connectiviteit gaat grotendeels om het vergroten van de interacties, productiviteit, concurrentie en marktkansen tussen – in ons geval – regio’s”, aldus de regeringsfunctionaris.

Minister Ramdin onderstreept dat investeringen in arbeid en kapitaal niet de enige bronnen van groei zijn.

“Productiviteitsgroei is de cruciale bron van een betere levensstandaard. Daarom zijn investeringen in de productiesector en het transport van groot belang. Investeringen in de productiesector en transport zijn zeer belangrijk voor economische groei, concurrentievermogen en innovatie”, benadrukt de minister.

Door te investeren in de productiesector worden efficiëntie en productiviteit gestimuleerd, wat leidt tot een verhoogde bruto toegevoegde waarde en verbeterde economische prestaties.

Dit vergroot op zijn beurt het concurrentievermogen van bedrijven, stimuleert innovatie en creëert waardevolle werkgelegenheid.

“Daarnaast zijn investeringen in transportinfrastructuur essentieel voor het efficiënt verplaatsen van goederen en mensen, waardoor logistiek verbetert, transportkosten dalen en handel en economische activiteit toenemen”, nuanceert de bewindsman.