Minister: ‘Ramadan is gevaarlijk voor Deense samenleving’, pleit voor vastenvakantie

De Deense centrumrechtse en liberale partij Venstre lijkt zich zorgen te maken om het welzijn van vastende moslims. Minister Inger Stojberg (Immigratie en Integratie) roept namelijk moslims op vakantie te nemen tijdens de ramadan.

Dat zou veiliger zijn voor de rest van Denemarken, vindt zij.

“Ik wil drie dingen duidelijk maken,” schrijft zij in een column in BT: er is godsdienstvrijheid in Denemarken, religie is een privéaangelegenheid en ten derde: “De Ramadan staat boven alles”.

Gevolgen

Het vasten van moslims heeft namelijk “ook een impact op de rest van de Deense samenleving,” vindt zij.

Want, redeneert Stojberg: “U mag langer dan 18 uren niet eten of drinken. Ik denk dat je als moslim in een moderne samenleving als de Deense moet nadenken over de gevolgen die dat heeft voor de samenleving”.

Bovendien moeten moslims zich afvragen of “een religieuze verplichting van 1400 jaren oud in praktijk kan worden gebracht […] in het huidige Denemarken”.

Zij wijst op lange werktijden, het bedienen van gevaarlijke machines, bussen bestuurd door personen “die meer dan tien uur niet hebben gegeten of gedronken”.

Gevaar

“Met andere woorden, Ramadan biedt ons praktische, veiligheids- en productiviteitsuitdagingen in een moderne samenleving,” betoogt de minister.

Zij wil een debat over “hoe je ervoor kunt zorgen dat religie niet een sociaal probleem wordt.”

“Ik wil Deense moslims niet de kans ontnemen om hun religie en religieuze feestdagen te cultiveren, maar ik zou hen willen aanmoedigen om een islamitische vakantie te houden in de Ramadanmaand, zodat dit de rest van de Deense samenleving niet schaadt.”

De voorzitter van de Finse Moslimunie, Pia Jardi, noemt de suggestie van de minister “een volslagen absurd idee”.

Zij voegt eraan toe dat er geen gegevens of statistieken zijn die aantonen dat buschauffeurs of andere islamitische werkers zich gevaarlijk gedragen tijdens het vasten: “In de meeste islamitische landen draaien winkels en bedrijven gewoon als normaal”.

Foto: cjhandy

Meer nieuws

VSJS aanwezig op 82ste congres AIPS

Voorzitter Desney Romeo en penningsmeester Quaraisy Nagessersing van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), wonen deze week in Lausanne, Zwitserland het 82ste jaarlijkse congres…

Rusland: Olympisch Comité is onsportief

Redactie GFC Nieuws — Rusland vindt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet erg sportief. De organisatie verloor vorige week de beroepszaak inzake vermeend dopingmisbruik door…

Buza buigt zich over ACP-EU-partnerschap

Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BUZA) organiseerde een seminar over de toekomst van de African Caribean Pacific European Union (ACP-EU) partnerschapsovereenkomst, het Post Cotonou-traject.

Meer behoefte aan junkfood bij slaapgebrek?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience bevestigt dat mensen die te weinig hebben geslapen, meer behoefte hebben aan calorierijke voeding dan…

Somohardjo bezorgd over leningenbeleid regering

Paul Somohardjo, fractieleider van de Pertjajah Luhur (PL), heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voorafgaand aan de begrotingsbehandeling zijn bezorgdheid geuit over het “desastreus leningenbeleid”…

“Leengedrag regering zorgwekkend”

NPS-voorzitter Gregory Rusland maakt zich zorgen over de intenties van de regering om nog veel meer geld te gaan lenen dan er nu reeds geleend…

Scroll Up