Minister: ‘Ramadan is gevaarlijk voor Deense samenleving’, pleit voor vastenvakantie

De Deense centrumrechtse en liberale partij Venstre lijkt zich zorgen te maken om het welzijn van vastende moslims. Minister Inger Stojberg (Immigratie en Integratie) roept namelijk moslims op vakantie te nemen tijdens de ramadan.

Dat zou veiliger zijn voor de rest van Denemarken, vindt zij.

“Ik wil drie dingen duidelijk maken,” schrijft zij in een column in BT: er is godsdienstvrijheid in Denemarken, religie is een privéaangelegenheid en ten derde: “De Ramadan staat boven alles”.

Gevolgen

Het vasten van moslims heeft namelijk “ook een impact op de rest van de Deense samenleving,” vindt zij.

Want, redeneert Stojberg: “U mag langer dan 18 uren niet eten of drinken. Ik denk dat je als moslim in een moderne samenleving als de Deense moet nadenken over de gevolgen die dat heeft voor de samenleving”.

Bovendien moeten moslims zich afvragen of “een religieuze verplichting van 1400 jaren oud in praktijk kan worden gebracht […] in het huidige Denemarken”.

Zij wijst op lange werktijden, het bedienen van gevaarlijke machines, bussen bestuurd door personen “die meer dan tien uur niet hebben gegeten of gedronken”.

Gevaar

“Met andere woorden, Ramadan biedt ons praktische, veiligheids- en productiviteitsuitdagingen in een moderne samenleving,” betoogt de minister.

Zij wil een debat over “hoe je ervoor kunt zorgen dat religie niet een sociaal probleem wordt.”

“Ik wil Deense moslims niet de kans ontnemen om hun religie en religieuze feestdagen te cultiveren, maar ik zou hen willen aanmoedigen om een islamitische vakantie te houden in de Ramadanmaand, zodat dit de rest van de Deense samenleving niet schaadt.”

De voorzitter van de Finse Moslimunie, Pia Jardi, noemt de suggestie van de minister “een volslagen absurd idee”.

Zij voegt eraan toe dat er geen gegevens of statistieken zijn die aantonen dat buschauffeurs of andere islamitische werkers zich gevaarlijk gedragen tijdens het vasten: “In de meeste islamitische landen draaien winkels en bedrijven gewoon als normaal”.

Foto: cjhandy

Meer nieuws

Voor het eerst Boccia-toernooi in Suriname

Zaterdag organiseert het Nationaal Paralympisch Comité Suriname (NPC Suriname) voor het eerst in Suriname een Boccia-toernooi. Dit vindt plaats op het complex van het Frank…

Roofverdachte springt in Boomskreek

Een roofverdachte is maandagmiddag door de politie uit de Boomskreek gehaald. Hij hield zich daar schuil onder de brug van de Siriusstraat. De man sprong…

Man doodgestoken om mobiele telefoon

De 36-jarige Orveo Fonkel is vrijdag tijdens een ruzie met twee broers voor een winkel te Atjonie neergestoken om een mobiele telefoon. Het slachtoffer rende…

Nationale vissersorganisatie voor Suriname een feit

De nationale vissersorganisatie, de “Suriname National Fishersfolk Organization” (SUNFO), is na intensieve inspanning opgericht. Afgelopen donderdag zijn de statuten door directeur Djoemadie Kasanmoesdiran van het…

Scroll Up