Minister: ‘Ramadan is gevaarlijk voor Deense samenleving’, pleit voor vastenvakantie

De Deense centrumrechtse en liberale partij Venstre lijkt zich zorgen te maken om het welzijn van vastende moslims. Minister Inger Stojberg (Immigratie en Integratie) roept namelijk moslims op vakantie te nemen tijdens de ramadan.

Dat zou veiliger zijn voor de rest van Denemarken, vindt zij.

“Ik wil drie dingen duidelijk maken,” schrijft zij in een column in BT: er is godsdienstvrijheid in Denemarken, religie is een privéaangelegenheid en ten derde: “De Ramadan staat boven alles”.

Gevolgen

Het vasten van moslims heeft namelijk “ook een impact op de rest van de Deense samenleving,” vindt zij.

Want, redeneert Stojberg: “U mag langer dan 18 uren niet eten of drinken. Ik denk dat je als moslim in een moderne samenleving als de Deense moet nadenken over de gevolgen die dat heeft voor de samenleving”.

Bovendien moeten moslims zich afvragen of “een religieuze verplichting van 1400 jaren oud in praktijk kan worden gebracht […] in het huidige Denemarken”.

Zij wijst op lange werktijden, het bedienen van gevaarlijke machines, bussen bestuurd door personen “die meer dan tien uur niet hebben gegeten of gedronken”.

Gevaar

“Met andere woorden, Ramadan biedt ons praktische, veiligheids- en productiviteitsuitdagingen in een moderne samenleving,” betoogt de minister.

Zij wil een debat over “hoe je ervoor kunt zorgen dat religie niet een sociaal probleem wordt.”

“Ik wil Deense moslims niet de kans ontnemen om hun religie en religieuze feestdagen te cultiveren, maar ik zou hen willen aanmoedigen om een islamitische vakantie te houden in de Ramadanmaand, zodat dit de rest van de Deense samenleving niet schaadt.”

De voorzitter van de Finse Moslimunie, Pia Jardi, noemt de suggestie van de minister “een volslagen absurd idee”.

Zij voegt eraan toe dat er geen gegevens of statistieken zijn die aantonen dat buschauffeurs of andere islamitische werkers zich gevaarlijk gedragen tijdens het vasten: “In de meeste islamitische landen draaien winkels en bedrijven gewoon als normaal”.

Foto: cjhandy

Meer nieuws

Oude vete uitgemond in steekpartij

De 51-jarige Ivan D. is zaterdagmorgen met een scherp voorwerp neergestoken door de 41-jarige Eugene L. Ivan heeft verwondingen opgelopen in zijn buikstreek en op…

Dotcom roept op: ‘Dump de dollar!’

Internetondernemer Kim Dotcom roept op tot het dumpen van de Amerikaanse dollar. Mensen kunnen hun geld liever stoppen in goud en cryptovaluta omdat de waarde…

OWT&C gaat voor hervorming oude vuilstortplaats

Het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) hield een stakeholders consultatiebijeenkomst over de milieu en sociale analyse voor de ontwikkeling van de nieuwe…

Reis president Bouterse naar Cuba uitgesteld

Het eerder aangekondigd bezoek van de president Desiré Bouterse aan Cuba vandaag is vanwege onvoorziene omstandigheden uitgesteld. Het staatshoofd nu woensdag afreizen, meldt het NII….

President Bouterse beëdigt Granman Aboikoni

Onder grote belangstelling heeft president Desiré Bouterse Granman Albert Aboikoni van de stam der Saramaccaners vandaag op het presidentieel paleis beëdigd en geïnstalleerd. Daarvoor werd…

Lid Veiligheidsdienst houdt inbreker aan

De 52-jarige Kemradj R. is afgelopen week aan de Toevluchtweg aangehouden door een lid van de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Kemradj reed op een fiets met een…

Scroll Up