Minister Moestadja wijst op verbondenheid muziek en politiek

Een beleefdheidsbezoek aan minister Soewarto Moestadja is een vaste prik geworden voor Javaanse en Indonesische artiesten die een bezoek brengen aan Suriname.

Zo ook de vocalisten: Oesje Soekatma, Yanti Lesmono en Idris Permata die op koffiepauze waren bij de bewindsman. De vocalisten zijn in ons land om optredens te verzorgen.

Bij dergelijke ontmoetingen tussen de bewindsman en de artiesten wordt er van alles en nog wat besproken, maar bij deze specifieke ontmoeting richtte het gesprek zich op de rol die de Javaanse Surinamers spelen in de politiek en hoe de Javaanse muziek meer dan ooit kan worden gemobiliseerd om maatschappelijke problemen van de groep aan de kaak te stellen.

“Als jij je als groep effectief wil laten horen kan muziek een sleutelrol vervullen, omdat het direct werkt op de gevoelens van mensen dan bijvoorbeeld een opzwepende speech,” aldus minister Moestadja.

Om de verscheidene groepen in onze samenleving te bereiken dient de Javaanse muziek volgens hem allereerst volledig door te breken naar alle uithoeken van het land. Wat de bewindsman betreft mag muziek ten dienste staan van de politiek met het doel de bevolking op een leuke en sfeervolle manier te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken.

De artiesten zien graag dat bij de komende algemene verkiezingen de Javanen een actievere rol gaan vervullen in de verschillende politieke partijen om mede welvaart in de ruimste zin te bewerkstelligen voor alle Surinamers.

De artiesten die in Nederland wonen zijn gehaald door Djojo Bedrijven Group voor optredens in ons land. Minister Moestadja staat in aanzien bij Javaanse en Indonesische artiesten, omdat hij zich vanuit de stichting Jamu reeds jarenlang inzet voor de bevordering van de Surinaams/Javaanse muziek die haar oorsprong vindt in Java, Indonesië.

Zijn stichting timmert sinds 2003 flink aan de weg. Nu is de stichting bijvoorbeeld bezig met het ontwikkelen van een encyclopedie met informatie over de Javaanse muziek en musici. Ook worden voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een museum gericht op Javaanse artiesten en hun muziek.

Delen:

Meer nieuws

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up