Minister Dikan roept Afro-Surinamers op elkander te steunen

“Als uw broeder een goede zaak doet, iets onderneemt, steun hem, steun haar.

Ik zie veel vrouwen in het binnenland die de handen in elkaar slaan en samen ondernemen, produceren en verkopen. Wi leki blakaman musu leri fu wroko samen en power makandra”. Zo sprak minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling op zondag 20 januari bij de viering van de Dag van de Zwarte Beschaving.

Dikan was gast bij festiviteiten te Atjoni (Sipaliwini). Hij vroeg nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname om, zonder de andere etnische groepen te kort te doen, meer onderling zaken te doen en elkander te steunen.

Hij noemt het afkeurenswaardig dat zwarten elkaar zodanig verwijten over de slavernij dat ze niet met elkaar samenwerken, maar wel zonder schroom in zee gaan wel samen met de Europeanen die het kwaad van de slavernij over ze bracht.

De Feydrasi fu Afrikan Srananman organiseert de ‘Blakaman Dey’ traditiegetrouw en conform de resolutie van het UNESCO uit 1978 op de eerste zondag van het jaar.

De organisatie deed dat dit jaar pas op de derde zondag. Feydrasi-voorzitter Iwan Wijngaarde bracht in herinnering dat de Verenigde Naties aan regeringen heeft gevraagd om in tien jaar tijd extra steun te bieden aan mensen met een Afrikaanse ‘roots’. Daarvan zijn al zes jaren verstreken.

Hij deed een beroep op de Surinaamse regering gedurende de resterende vier jaren invulling te geven aan de oproep. Wijngaarde betreurde dat zwarten tijdens de slavernij tegen elkaar zijn aangezet en dat de geschiedenis door een ‘witte bril’ vals is neergepend.

De activist hoopt dat Onderwijsminister op een dag de geschiedenis herschrijft.

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up