Minister Akiemboto en actoren mijnbouwsector delen gezamenlijke visie

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) ontving vertegenwoordigers van de sectie Mijnbouw van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) op zijn ministerie.

De bewindsman stelde dat er geen wielen opnieuw hoeven te worden uitgevonden. Hij gaf verder aan dat we ons voordeel kunnen opdoen met en tijd kunnen besparen door mede gebruik te maken van bestaande wet, regelgeving en structuren die goed werken in andere landen en deze kunnen aanpassen naar Surinaamse omstandigheden.

Minister Akiemboto doelde hiermee onder andere op de noodzaak van het komen tot een herziene Mijnbouw-decreet voor Suriname. Albert Ramdin, senior director van New Mount Suriname, bevestigde deze insteek vanuit de NH-minister en sprak zijn waardering hiervoor uit.

Om de realisatie van deze wet met de nodige slagvaardigheid te realiseren, heeft de minister een deskundige commissie samengesteld die zich in de komende periode zal buigen over de totstandkoming van de vernieuwde wet. “Als minister van Natuurlijke Hulpbronnen is een van mijn taken om het investeringsklimaat van Suriname te optimaliseren. Het hebben van een Standard Mineral Agreement is daarom geen optie, maar een absolute must”, stelt Akiemboto.

Integraal aan de herziening van de mijnbouw wetgeving is het goed om de plaats van de klein- en middenschalige mijnbouw mee te nemen, zodat ook deze op een geordende wijze wordt uitgeoefend. De herziene wet moet zodanig worden voorbereid dat de koppeling met onder andere de nieuwe milieuwet, de grondenrechten en de Investeringswet kan worden gemaakt.

“We kunnen leren na evaluatie van het Roma East protocol en concluderen dat naast onze mijnbouwsector, ook onze toeristensector geen voordeel haalt uit het voortzetten van de huidige werkwijze”, was de opmerking van Michiel Raavenberg, vertegenwoordiger van Rosebel Goldmines.

De NH-bewindsman stelt verder dat we als land niet alleen de verantwoordelijkheid hebben om de economie te ontwikkelen, maar ook om te blijven zoeken naar mogelijkheden om duurzame en milieu verantwoorde mijnbouw werkzaamheden uit te voeren, rekening houdend met de natuur en dus met de toekomst van generaties die na ons volgen.

Behalve onze goudsector zal ook de nodige aandacht geschonken worden aan andere natuurlijke hulpbronnen welke ons land rijk is, zoals diamanten en andere mineralen.

De afgevaardigde van Rosebel Goldmines gaf aan dat de DNA het Kimberley Process reeds heeft goedgekeurd. Het ministerie van NH zal vervolg geven aan dit proces, door haar questionnaire in te dienen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vanuit de directeur van de VSB, Steven Mac Andrew, werd dank uitgesproken over de visie van minister Akiemboto. De behoefte aan constructieve en periodieke dialoog tussen het bedrijfsleven en de overheid is groot, maar zeker ook noodzakelijk om de gezamenlijke visie gestalte te geven.

Mac Andrew heeft er vertrouwen in dat met de huidige ingeslagen weg het bedrijfsleven aangemoedigd is om haar volle ondersteuning te bieden aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen.

Minister Akiemboto dankt de delegatie voor het toegezegde vertrouwen en ondersteuning en benadrukt dat dit belangrijk is, omdat er veel gedaan moet worden binnen een kort tijdsbestek.

De minister zal ook de overige stakeholders op een ander moment uitnodigen voor een nadere kennismaking.

Delen:

Meer nieuws

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:

Schenking drug – en precursoren kit aan KPS

GFC NIEUWS- Het waarnemend hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC), August van Gobbel, heeft maandag een schenking in ontvangst mogen nemen uit handen van vertegenwoordigers van…

Delen:

Acties ABPLAZ maandag opgeschort

De algemene ledenvergadering van de Algemene Bond Personeel Landsbedrijf Academisch Ziekenhuis (ABPLAZ) heeft besloten de acties die vanaf donderdag 11 juli werden gevoerd op te…

Delen:

Biza houdt vierde dc-overleg over verkiezingen

GFC NIEUWS-Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft voor de vierde keer een overleg gehouden met districtscommissarissen (dc’s) en hun staf, over de voorbereidingen van…

Delen:

LVV geeft visvergunningen uit voor 2019

GFC NIEUWS- Het Onderdirectoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is reeds gestart met de uitgifte van de visvergunning voor…

Delen:

Man ingesloten voor belaging en bedreiging

GFC NIEUWS- De 39-jarige Adjaykumar G. is door de politie van Livorno aangehouden, omdat hij zich schuldig heeft gemaakt aan belaging en bedreiging van een…

Delen:

SFB stelt beroepsregels vast voor haar leden

GFC NIEUWS- De Surinaamse Federatie van Belastingadviseurs (SFB) heeft op een onlangs gehouden Algemene ledenvergadering (ALV) een nieuw bestuur gekozen en verder ook een Reglement…

Delen:
Scroll Up