Minder ‘Eigen volk’ eerst in beeld? Nederlandse media lyrisch over ‘Eindelijk zwarten op covers’

Een kentering in de modewereld, juicht de Nederlandse omroep NOS: “Zwarte modellen sieren covers van modebladen.” Tegelijkertijd vraagt de omroep zich af: “Is deze trend blijvend?” 

Zwarten en de Nederlandse marketingwereld: het is altijd een moeizame relatie geweest.

 

Adverteerders willen niet

Enkele decennia terug verklapte een deskundige in het marketingvakblad Adformatie waarom er zo weinig zwarten op de voorkant van tijdschriften en in de reclame figureerden: “De Nederlandse consument zou het nooit accepteren”.

Zwarte gezichten zouden leiden tot verlies, was de gedachte. Dat roep je natuurlijk niet zomaar, dus werden zwarte modellen afgescheept met een ander mantra: er zouden te weinig zwarte modellen zijn.

Mode-activist Janice Deul vat de gebruikelijke argumenten samen: “De adverteerders willen ze niet, zwart verkoopt niet en ze kunnen geen donker model vinden,” vertelde zij vorig jaar bij het praatprogramma Pauw.

 

Beperkt aanbod

Donkere modellen zijn schaars doordat de modellenbureaus ze niet hebben omdat de bladen er niet naar vragen en de bladen er niet naar vragen omdat de modellenbureaus ze niet hebben: de kip en het ei, de pot die de ketel verwijt zwart te zien.

“Er staan vrijwel nooit donkere modellen op de cover van de Vogue (twee keer in vijf jaar, red.) vanwege het beperkte aanbod van goede donkere modellen” zei Karin Swerink, hoofdredactrice van het blad, vorig jaar in een interview in de Metro.

Er was volgens Swerink maar één model dat voor Vogue geschikt was: “Imaan (Hammam) gaat heel goed en draait mee op internationaal niveau.”

Andere zwarte meisjes hadden wel potentie, maar nog net niet voldoende, vond Swerink.

Voed ze op

Onzin, vond Neêrlands eerste zwarte Miss Holland en voormalig model: “Er zijn prachtige zwarte meiden en jongens die niet aangenomen worden […] omdat er niet genoeg vraag is naar zwarte modellen,” zei Nancy Neede in Vrouw

“Er wordt gezegd dat er minder bladen verkocht worden wanneer er een zwart model op de cover staat. Mijn antwoord hierop is: ‘Voed je lezers dan op,’” vindt Neede.

Ook modeontwerpster Winonah de Jong noemt het een nachtmerrie om donkere modellen te boeken.

Niet okay

“Ik ben op zoek naar een bepaalde look, naar een meisje dat iets uitstraalt wat bij mijn merk past. Bij de blonde modellen kan ik uit honderden meiden die ene kiezen, bij een bruin model wil ik dat ook.

Het antwoord van de modellenbureaus is elke keer: er is geen vraag naar, daarom hebben we ze niet. Er zijn genoeg mooie donkere modellen op de wereld. Maar ze zitten niet in de bestanden van modellenbureaus en dat is niet oké,” zei De Jong vorig jaar in de Volkskrant.

We zijn er wel

Ook andere deskundigen beamen dat er voldoende zwarte modellen zijn. “We zijn er wel maar jullie willen ons niet,” schreef het Nederlands-Guineese model Aminanta Minte op Twitter. De Nederlandse modewereld “geeft geen shit” om diversiteit, is haar overtuiging.

“Als je bijvoorbeeld kijkt naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië dan is daar veel meer diversiteit in de bladen en op de catwalk dan hier,” zegt zij.

Will it last?

Hoewel het niet echt een Nederlands probleem is: “Nieuw onderzoek door het datateam van The Guardian laat zien hoe weinig is veranderd. De covers van enkele van de populairste maandbladen in het Verenigd Koninkrijk blijven overweldigend wit,” schreef Afua Hirsch enkele maanden terug in The Guardian

Op 30 augustus 2015 schreef Kristal Brent Zook  bijna letterlijk hetzelfde wat de NOS jaren later zou constateren: zes zwarte vrouwen sierden de covers van de belangrijkste modemagazines – “voor het eerst”, zei Zook.

Net als de NOS deze week, vroeg Zook zich toen ook al af: “Will the fanfare last?”

Meer nieuws

Wegstrekking Jenny-Henar wordt hersteld

Binnen het kader van de verbetering van de Oost-West ontsluitingswegen zoals opgenomen in het ontwikkelingsplan 2017-2021 heeft het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie…

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up