Milieuslim planten voor eigen buik

Ter afsluiting van het project ‘Everyday food: growing vegetables no matter what weather’ houdt de Stichting Kesabaran een tentoonstelling te O.S. II Tamanredjo in het district Commewijne. De scholen O.S. II Tamanredjo, O.S. De Hulp, Sri Vasudevschool en de H.M. Bielkeschool/Kinderhuis Leliëndal zullen tentoonstellen wat zij allemaal in hun plantenkwekerij hebben geproduceerd, hoe zij dat hebben gedaan en wat zij met hun oogst hebben gedaan in de keuken.

Ook zullen er andere projectpartners zijn die een diversiteit aan informatie zullen verstrekken. De tentoonstelling wordt zaterdag gehouden.

Het begon met de behoefte om kinderen al heel jong te leren over klimaatverandering en hoe dat invloed heeft op onze voedselzekerheid. Dat Surinamers ook nog een heleboel afvalmateriaal produceren en de problemen die het veroorzaakt voor het milieu werd direct meegenomen, om de last van afval in het milieu te helpen verlichten. Met dit in gedachten is het project ontstaan om kinderen te leren op duurzame en slimme wijze om te gaan met de eigen voedselzekerheid en het milieu waarin zij leven.

Veel geld was er niet, dus werd de UNDP benaderd voor financiering van het project. De Japan-Caribbean Climate Change Partnership (J-CCCP) herkende de “Green & Climate” potentie van het project en heeft een aardige duit erin gestoken en kon het project onder het toezicht van UNDP worden uitgevoerd.

Met de goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur konden de schoolkinderen van de 4e en de 5e klas bewust worden gemaakt en getraind in groenten telen in een kwekerij dat grotendeels is opgetrokken van PET-flessen, gedurende nagenoeg het gehele schooljaar 2017-2018. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij was op afroep ook betrokken om assistentie te verlenen daar waar nodig.

In de eerste fase werd een bescheiden plantenkwekerij/plantenkas van 3x3m gebouwd voor elke school. Voor de muren zijn gebruikte PET-flessen verzameld, gesneden en geregen aan touw dat eveneens uit PET-flessen zijn gesneden. Voor deze manier van bouwen was gekozen om vooral de omgeving te laten zien dat een plantenkas niet speciaal hoeft te worden gebouwd met nieuw materiaal.

In de tweede fase kregen de leerkrachten, de schoolkinderen en enkele boeren van de omgeving theoretische lessen. Hierna konden de leerkrachten en de schoolkinderen in de derde fase praktijkervaring opdoen in het telen van groenten in de plantenkwekerij, zonder gebruik van chemische meststoffen of chemische bestrijdingsmiddelen.

Voor plantencups werden in eerste instantie de restanten van de PET-flessen gebruikt. Toen die opraakten, zijn de scholen zelf creatief aan de slag gegaan om o.a. de 500ml-cups van de regelmatig gedoneerde vla- en yoghurt van Melkcentrale te verzamelen.

In de kassen werd met vallen en opstaan o.a. kaisoi, amosi, boulanger, tomaat, peper en prei geteeld. De inzet van de scholen zijn niet voor niks geweest. De oogst wordt door de scholen verkocht om zo zelfstandig verder te gaan met de teeltactiviteiten in de kwekerij en om kleine aanschaffingen te kunnen doen voor de school. Enkele van hen hebben uit de opbrengsten bijvoorbeeld oude, beschadigde deuren van de school vervangen.

Meer nieuws

Worstelcaravaan op 1 september in Nickerie

De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) organiseert op zaterdag 1 september in samenwerking met SCV Karishma een worsteltoernooi in het district Nickerie. Dit zal plaatsvinden in…

Hiv-training voor gezondheidswerkers

Gezondheidswerkers (artsen en hiv-verpleegkundigen) van de RGD en enkele medewerkers van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) nemen deel aan een tweedaagse HIV-training, die vandaag van…

28 recreatieoorden in Para goedgekeurd

28 exploitanten van recreatieoorden hebben woensdag hun toestemming en goedkeuring ontvangen. Deze oorden zijn door het traject van controle op naleving van de geldende voorwaarden…

Nieuwe procedure schrijf- en spelfouten CBB

Als gevolg van artikel 67a van het Burgerlijk wetboek kunnen kennelijke schrijf- of spelfouten en misslagen zonder tussenkomst van de rechter worden verbeterd. De bevoegdheid…

Dc Kenya Pansa neemt waar in district Para

Districtscommissaris (dc) Kenya Pansa van Brokopondo heeft woensdag de leiding van het district Para overgenomen van dc Armand Jurel. De burgermoeder zal voor een korte…

Officieel startsein rehabilitatie beddenhuis AZP

Vandaag wordt het officieel startsein gegeven voor rehabilitatie van het beddenhuis van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De ondertekening van de overeenkomst voor de renovatie…

Theatervoorstelling ‘Krape in actie’

De Werkplaats voor Podiumkunsten (Art Laboratorium Suriname en Lisibeti Music Performing Arts) organiseert dit weekend de jeugdtheatervoorstelling ‘Krape in actie’ in het Cultureel Centrum Suriname….

Scroll Up