Milieuslim planten voor eigen buik

Ter afsluiting van het project ‘Everyday food: growing vegetables no matter what weather’ houdt de Stichting Kesabaran een tentoonstelling te O.S. II Tamanredjo in het district Commewijne. De scholen O.S. II Tamanredjo, O.S. De Hulp, Sri Vasudevschool en de H.M. Bielkeschool/Kinderhuis Leliëndal zullen tentoonstellen wat zij allemaal in hun plantenkwekerij hebben geproduceerd, hoe zij dat hebben gedaan en wat zij met hun oogst hebben gedaan in de keuken.

Ook zullen er andere projectpartners zijn die een diversiteit aan informatie zullen verstrekken. De tentoonstelling wordt zaterdag gehouden.

Het begon met de behoefte om kinderen al heel jong te leren over klimaatverandering en hoe dat invloed heeft op onze voedselzekerheid. Dat Surinamers ook nog een heleboel afvalmateriaal produceren en de problemen die het veroorzaakt voor het milieu werd direct meegenomen, om de last van afval in het milieu te helpen verlichten. Met dit in gedachten is het project ontstaan om kinderen te leren op duurzame en slimme wijze om te gaan met de eigen voedselzekerheid en het milieu waarin zij leven.

Veel geld was er niet, dus werd de UNDP benaderd voor financiering van het project. De Japan-Caribbean Climate Change Partnership (J-CCCP) herkende de “Green & Climate” potentie van het project en heeft een aardige duit erin gestoken en kon het project onder het toezicht van UNDP worden uitgevoerd.

Met de goedkeuring van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur konden de schoolkinderen van de 4e en de 5e klas bewust worden gemaakt en getraind in groenten telen in een kwekerij dat grotendeels is opgetrokken van PET-flessen, gedurende nagenoeg het gehele schooljaar 2017-2018. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij was op afroep ook betrokken om assistentie te verlenen daar waar nodig.

In de eerste fase werd een bescheiden plantenkwekerij/plantenkas van 3x3m gebouwd voor elke school. Voor de muren zijn gebruikte PET-flessen verzameld, gesneden en geregen aan touw dat eveneens uit PET-flessen zijn gesneden. Voor deze manier van bouwen was gekozen om vooral de omgeving te laten zien dat een plantenkas niet speciaal hoeft te worden gebouwd met nieuw materiaal.

In de tweede fase kregen de leerkrachten, de schoolkinderen en enkele boeren van de omgeving theoretische lessen. Hierna konden de leerkrachten en de schoolkinderen in de derde fase praktijkervaring opdoen in het telen van groenten in de plantenkwekerij, zonder gebruik van chemische meststoffen of chemische bestrijdingsmiddelen.

Voor plantencups werden in eerste instantie de restanten van de PET-flessen gebruikt. Toen die opraakten, zijn de scholen zelf creatief aan de slag gegaan om o.a. de 500ml-cups van de regelmatig gedoneerde vla- en yoghurt van Melkcentrale te verzamelen.

In de kassen werd met vallen en opstaan o.a. kaisoi, amosi, boulanger, tomaat, peper en prei geteeld. De inzet van de scholen zijn niet voor niks geweest. De oogst wordt door de scholen verkocht om zo zelfstandig verder te gaan met de teeltactiviteiten in de kwekerij en om kleine aanschaffingen te kunnen doen voor de school. Enkele van hen hebben uit de opbrengsten bijvoorbeeld oude, beschadigde deuren van de school vervangen.

Delen:

Meer nieuws

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:
Scroll Up