Als men selectief handelt, maakt men zichzelf belachelijk, worden je motieven verdacht en wordt je niet serieus genomen.
Je laat een verloederde mentaliteit zien. Wie handelt nu selectief? Oordeel zelf.
Als de Telegraaf gelijk heeft dat Bouterse de laatste dagen thuis mocht doorbrengen van het OM en Santokhi, dan is de houding van Ingrid Bouterse en de NDP nu vreemd, en dat is zacht uitgedrukt.
Als wij Neede niet verkeerd begrijpen, dan is Bouterse uit het leven gestapt en heeft hij dus euthanasie gepleegd, wat neerkomt op zelfmoord. Dan is de vraag of het bericht van leverfalen als gevolg van alcoholgebruik niet een uitweg is die het OM hem en de familie bood.
Als wij Neede moeten geloven, dan weten meerdere mensen hoe Bouterse tot zijn einde is gekomen, en dus weten die mensen, inclusief mevrouw Bouterse, wie bij Bouterse was ten tijde van het overlijden. Dan is de vraag waarom het OM zo coulant is naar die mensen toe.
Als Ingrid Bouterse gelijk heeft dat haar man in de ochtend door onbekenden thuis is gebracht, dan is de vraag waarom het OM met zoveel coulantie en ruimhartigheid naar haar en de aanwezigen omgaat. Immers, dan verzwijgen mensen informatie over een strafbaar feit.
Als Jurna (NOS) en Leter (RTL) gelijk hebben over de (gedeeltelijke) verblijfplaats van Bouterse in Commewijne, dan is de vraag waarom het OM zo ruimhartig is geweest naar Bouterse en de familie, een jaar lang.
Als wij weten dat Bouterse na zijn veroordeling in december 2023 in januari 2024 plotseling is verdwenen, dan is de vraag waarom het OM niet het gezin stevig heeft ondervraagd, desnoods in gijzeling heeft genomen en de camerabeelden nooit in beslag heeft genomen, geen forensisch onderzoek heeft verricht.
Waarom is het OM zo ruimhartig geweest naar mevrouw Bouterse?
Wat het ook mag zijn, het is overduidelijk dat het OM al die tijd te coulant is geweest naar Bouterse en de familie.
Selectieve ethiek
Het is onnodig te herhalen dat iedereen zich aan de wetten moet houden, ook het OM, de president en de burgers. Strafbaar handelen, hoeveel excuses de dader ook heeft, dient door iedereen afgekeurd te worden. De excuses moeten door de rechter beoordeeld worden.
De vraag rijst nu waarom de gemeenschap, met mevrouw Bouterse en de NDP’ers voorop, nimmer afkeurend heeft uitgesproken over het feit dat Bouterse strafbaar heeft gehandeld door onder te duiken en zich aan de wet te onttrekken.
Haast niemand, op Ashwin Ramcharan na, heeft zich openlijk in de media uitgelaten over het onderduiken van Bouterse en de vraag openlijk gesteld waar hij is.
Hoe komt het dat hele groepen nu plotseling selectief verontwaardigd doen en ook nog “heisa” maken over het feit dat er regels overtreden zouden zijn?
Recht is recht, zoals Rishano dat zo graag herhaalt, maar dan is de vraag of recht een jaar lang krom was en nu met kerst plotseling recht geworden is?
Selectief handelen maakt je ongeloofwaardig; selectief handelen maakt je ook verdacht van valse motieven.
Oproep aan het OM
Nu de advocaten van Ingrid Bouterse het OM hebben “aangemaand” om met een verklaring te komen en te praten over “vergoeding of compensatie”, wordt het tijd dat de samenleving het OM ook openlijk oproept om grondig en stevig onderzoek te doen en met grote voortvarendheid te achterhalen wie allemaal betrokken waren bij de strafbare handeling rondom het onderduiken van Bouterse, van het eerste moment tot aan zijn dood.
Ook moet het OM opgeroepen worden om in dezelfde vaart waarin het met de advocaten van Ingrid Bouterse praat over “vergoeding”, ook in die vaart, of niet nog sneller, te praten met de vertegenwoordigers van de nabestaanden van de decembermoorden over vergoeding en compensatie. Immers, die hebben ruim 40 jaar daarop gewacht.
Met selectief handelen maakt men zich belachelijk; met selectief handelen verraadt men zijn inborst. Het OM is voor heel Suriname. Als het OM besmeurd raakt, raken alle Surinamers besmeurd.
Het wordt tijd dat het OM, in de persconferentie waar de advocaten om vragen, alle informatie over het onderzoek naar het onderduiken van Bouterse – zolang dit het onderzoek niet schaadt – deelt met de gemeenschap.
Hikmat Mahawat Khan
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud