GFC NIEUWSREDACTIE – Het Indigenous Navigator project, uitgevoerd door de Vereniging van Inheems Dorpshoofden in Suriname (VIDS) sinds 2014, heeft officieel de aftrap gegeven voor het dorpsonderzoek in Philippus Shikwabana ( Kleine Powakka) en Cassipora.
Deze cruciale fase van het project begon met zorgvuldig georganiseerde inception bijeenkomsten in beide gemeenschappen.
Tijdens deze bijeenkomsten werden de dorpsbewoners geïnformeerd over het doel en de reikwijdte van het project, evenals hun rechten zoals vastgelegd in internationale verdragen, waaronder het VN Verdrag over de Rechten van Inheemse Volken (UNDRIP), en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).
Tijdens deze bijeenkomsten werd de nadruk gelegd op empowerment en bewustwording van de inheemse gemeenschappen met betrekking tot hun rechten.
Dorpsbewoners werden geïnformeerd over de specifieke doelen van het dorpsonderzoek, dat gericht is op het evalueren van de mensenrechten- en inheemse rechten situatie in de dorpen.
Dit omvat onder andere het verzamelen van informatie over landrechten, toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, culturele tradities, en de algemene kwaliteit van leven van de inheemse bevolking.
Tijdens de bijeenkomsten werd verder benadrukt dat de rechten van inheemse volken worden beschermd door internationale verdragen en overeenkomsten, zoals het VN Verdrag over de Rechten van Inheemse Volken (UNDRIP).
Dit verdrag erkent de specifieke rechten van inheemse volken op het gebied van zelfbeschikking, landrechten, culturele integriteit en meer.
Bovendien werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) gepresenteerd als een belangrijk kader voor het bevorderen van duurzame ontwikkeling, waarin ook de rechten van inheemse volken zijn opgenomen.
Het dorpsonderzoek dat binnen het Indigenous Navigator project wordt uitgevoerd, is van cruciaal belang om de specifieke behoeften en uitdagingen van de inheemse gemeenschappen te begrijpen.
Het verzamelde bewijsmateriaal zal dienen als basis voor toekomstige beleidsmaatregelen en initiatieven ter verbetering van de levensomstandigheden en het welzijn van de inheemse bevolking in Philippus Shikwabana en Cassipora.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com