GFC WETENSCHAPSREDACTIE- Ondanks modernisering en industriële vooruitgang, blijkt menselijk haar nog steeds te worden gebruikt in de broodproductie in diverse landen op diverse continenten.
De reden? Het aminozuur L cysteïne.
L-cysteïne wordt onttrokken aan menselijk haar en ook aan veren, varkensharen en synthetische bronnen, en vervolgens gebruikt om deegconditie te verbeteren in industriële bakkerijen.
Een expert uit Den Haag vertelt aan GFC dat het aminozuur werkt als een versterker voor de structuur en textuur van het brood, en helpt het deeg sneller rijzen, wat resulteert in tijds- en kostenbesparingen voor massaproductie.
Het extractieproces van L-cysteïne uit haar is relatief eenvoudig: haar wordt eerst gehydrolyseerd, een chemische afbraak met behulp van water.
Vervolgens wordt het gescheiden en verfijnd tot een wit kristallijn poeder dat gemakkelijk kan worden toegevoegd aan brooddeeg.
Hoewel het gebruik van menselijk haar in voedselproductie ethische en hygiënische vraagstukken oproept, is het niet illegaal.
Het roept echter wel vragen op over transparantie in de voedselindustrie. Omdat L-cysteïne vaak eenvoudigweg op het etiket staat als een deegverbeteraar, zijn consumenten zich doorgaans niet bewust van de oorsprong van dit ingrediënt.
Terwijl de industrie blijft zoeken naar meer aanvaardbare bronnen voor L-cysteïne, blijft het belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van wat ze consumeren.
Transparantie en bewustwording zijn onmisbaar in de voedselindustrie van vandaag.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com