Menselijke cellen transporteren goedaardige virussen door lichaam

Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat bepaalde goedaardige virussen door menselijke cellen worden getransporteerd naar de bloedbaan.

De zogenoemde bacteriofagen (minuscule virussen) passeren met behulp van menselijke cellen belangrijke barrières in het menselijk lichaam die de bloedbaan afschermen, melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift mBio.

De virussen kunnen door dit mechanisme via de maag en hersenen in het bloed terechtkomen, schrijft NU.nl.

Het is al langer bekend dat bacteriofagen in grote aantallen voorkomen in de bloedbaan en in verschillende organen van het menselijk lichaam. De virussen hebben een gunstige uitwerking op de gezondheid. Ze spelen waarschijnlijk een belangrijke rol bij het voorkomen van infecties.

Foto: 123RF

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

NASA ontdekt mysterieus blauw zand op Mars

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een even mysterieuze als indrukwekkende foto genomen van een blauwe zandduin op Mars. “De duin bestaat uit fijner materiaal en…

Scroll Up