Mens leeft gemiddeld jaar korter door luchtvervuiling

Door luchtvervuiling leven mensen minstens een jaar korter, blijkt uit een studie in 185 landen. Betere luchtkwaliteit kan de levensverwachting wereldwijd aanzienlijk verhogen.

De onderzoekers keken naar vervuiling met fijnstof kleiner dan 2,5 micrometer. Deze deeltjes kunnen diep in de longen terechtkomen. Het inademen van dit fijnstof wordt geassocieerd met een hoger risico op hart- en vaatproblemen, ademhalingsproblemen en kanker. De vervuiling is vooral afkomstig van elektriciteitscentrales, auto’s en vrachtwagens, landbouw en de industrie.

De onderzoekers kwantificeerden voor 185 landen de nationale impact op de levensverwachting, en die op wereldwijde schaal. “Dat luchtvervuiling wereldwijd doden veroorzaakt, wisten we al”, zegt Joshua Apte van de University of Texas in Austin. “Wat we ontdekt hebben is dat het effect op ons overleven groot is: gemiddeld een jaar wereldwijd.”

Meer nieuws

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Kind in autostoel vliegt uit auto

Een geschokte automobilist in de Amerikaanse stad Mankato (Minnesota) zag hoe een kindje in een autostoeltje uit een auto werd geslingerd.

Gebedsdag voor Coronie

Op zaterdag 12 januari is er een gebedsdag georganiseerd door de verschillende christelijke kerken in samenwerking met het commissariaat in de multifunctionele te Coronie.

Man opgesloten voor mishandeling collega

De 41-jarige Dilawar H. werd op woensdag 9 januari door de politie van het ressort Lelydorp opgespoord, aangehouden en in verzekering gesteld voor mishandeling van…

Voorlichting SEH werpt vruchten af

De Spoedeisende Hulp (SEH) die bestemd is voor de opvang van acute aandoeningen of verwondingen, heeft het afgelopen jaar minder aanmeldingen geregistreerd dan het vorig…

Scroll Up