In Suriname worden bekendmakingen over vermiste jongeren steeds minder serieus genomen door het publiek.
Dit komt mede doordat het de afgelopen periode vaak is gebleken dat de vermiste personen simpelweg zijn weggelopen van huis na een kleine ruzie en na verloop van tijd weer terugkeren.
Er wordt ook gesuggereerd dat jonge meisjes in sommige gevallen bij hun vriend of vriendin overnachten, wat bijdraagt aan de sceptische houding van veel Surinamers.
Deze situatie leidt tot negatieve reacties op sociale media en andere platforms waar vermiste personen worden gemeld.
Veel Surinamers menen dat de vermiste persoon toch snel weer zal opduiken, wat hen ertoe brengt om deze opsporingsverzoeken met een korreltje zout te nemen of zelfs geheel te negeren.
Deze houding is zorgwekkend want in gevallen waar iemand daadwerkelijk in een noodsituatie verkeert, kan het gebrek aan serieuze aandacht ernstige gevolgen hebben.
Als publicaties van vermiste personen routinematig worden afgedaan als niet-dringend, bestaat het risico dat iemand in een echte noodtoestand niet de hulp krijgt die zij of hij nodig heeft.
De perceptie van vals alarm moet worden aangepakt om ervoor te zorgen dat elke melding van een vermist persoon met de nodige ernst en urgentie wordt behandeld, zeggen deskundigen in gesprek met GFC nieuws.
Het is volgens hen noodzakelijk dat zowel de autoriteiten als het publiek alert blijven en elke situatie serieus benaderen.
Dit vereist volgens hen een gezamenlijke inspanning om bewustwording te vergroten en het belang van elke melding te onderstrepen, ongeacht eerdere ervaringen met vals alarmen.
Foto ter illustratie.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com