GFC NIEUWSREDACTIE- Meisjes en jongens die nog geen 21 jaar oud zijn mogen zich niet laten tatoeëren zonder officiële schriftelijke toestemming van de ouders of verzorgers.
Het brein van personen is op die leeftijd nog niet helemaal volgroeid en kunnen er op die leeftijd niet altijd zelfstandig zwaarwegende beslissingen worden genomen.
Het plaatsen van een tattoo kan verstrekkende gevolgen hebben voor onder meer de carrière en het imago van een persoon.
De beslissing om er een te plaatsen moet daarom gebeuren na goed overleg waarbij ook de nadelen in ogenschouw worden genomen.
Dat is althans de mening van het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief (KSVC)naar aanleiding van de ophef die is ontstaan over een 17- jarig meisje in Suriname dat zich zonder medeweten van haar moeder heeft laten tatoeëren.
BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Mensen hebben in 2021 steeds minder vrienden, toename eenzaamheid
De moeder is van oordeel dat ze eerst toestemming hiervoor zou moeten geven.
“Jongeren zijn heel erg gevoelig voor modetrends. Bij kleding, schoeisel, nagelstijl of haarstijl zijn de consequenties niet permanent. Dit in tegenstelling tot tatoeages.”
“Wij weten op basis van de medische literatuur dat hersenen van jongeren pas op hun 25e volledig volgroeid zijn”.
“Het is evident dat jeugdigen niet altijd rationele beslissingen weten te nemen en vaak niet goed nadenken over de latere gevolgen van hun stappen”.
“Om die reden zou het bij wet verplicht moeten worden gesteld dat er toestemming moet worden gegeven door ouders of verzorgers voor het plaatsen van een tattoo”, aldus het Kritische Surinaamse VrouwenCollectief.
het KSVC wijst er ook op dat er in verschillende landen al wetgeving op dit vlak is. Zo is het in Nederland dat zeer liberaal is, verboden om personen onder de 18 jaar te tatoeëren op zichtbare plekken zoals de onderarmen, nek en gezicht. In sommige islamitische landen zijn de wetten nog veel strenger.
BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com