Meer dan honderd nieuwe genen voor haarkleur ontdekt

Wetenschappers van onder meer het Erasmus MC hebben meer dan honderd nieuwe genen gevonden die invloed hebben op het bepalen van de kleur van menselijk haar.

De ontdekte genen geven nieuw inzicht in de genetische complexiteit bij variatie in haarkleur en kan helpen bij het begrijpen van het ontstaan van ziekten als huidkanker. Ook is de ontdekking belangrijk voor de forensische wetenschap.

Voor het onderzoek werd DNA van bijna 300.000 Europeanen gebruikt en ook werd geregistreerd welke haarkleur zij hebben. Dit werd vergeleken met genetische informatie op miljoenen verschillende locaties op het genoom. Hieruit bleek dat 124 genen een rol spelen in pigmentatie.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw bewijs voor ‘Planeet Negen’

Bestaat er een negende planeet, nog ver voorbij Neptunus in ons zonnestelsel? Sinds 2016 is er dat sterke vermoeden, gebaseerd op indirecte bewijzen, met name…

Tandarts wil tandplak bestrijden met cannabis

Een tandarts uit Mortsel wil met cannabis tandplak bestrijden. De tandarts ziet potentieel in de helende werking van de cannabisplant. Vooral het bestanddeel cannabidiol (CBD)…

Scroll Up