Marcel Oostburg, een prominente criticus en NDP-loyalist, heeft scherpe kritiek geuit op het huidige financieel beleid van de Surinaamse regering.
Hij benadrukt dat de reserves en het kapitaal van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de afgelopen jaren aanzienlijk zijn afgenomen als gevolg van slecht beleid.
Karel Eckhorst, adviseur bij het kantoor van de Uitvoerende Directeur namens Suriname in de Executive Board van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), bevestigt deze zorgen.
Volgens Eckhorst is uit de beschikbare cijfers duidelijk af te lezen dat de financiële positie van de CBvS aanzienlijk is verslechterd.
Tijdens de recente IMF-review van de Surinaamse economie werd dit pijnlijk duidelijk. De zevende review was de zwaarste tot nu toe, omdat eerdere problemen bij deze review aan het licht zijn gekomen.
“Reeds vier jaren tonen wij aan dat onze royalties, dividenden, retainers en leningen, onze valuta-inkomsten, niet bij de CBvS worden gestort. Staatsolie, Newmont, Iamgold en alle offshore verkopen van onze natuurlijke hulpbronnen worden niet bij de CBvS gestort.
“Reeds vier jaren roepen wij hard dat de regering verantwoording moet geven over onze inkomsten. Nu komen IMF en Wereldbank ons vertellen dat onze reserves sterk zijn afgenomen. Dus is de staatskas leeg,” aldus Oostburg.
De goudprijs steeg van USD 1781 in juni 2020 naar USD 2324 in juni 2024. De olieprijs verdubbelde van USD 40 naar USD 80 in dezelfde periode. Ondanks deze gunstige economische indicatoren, blijft de regering beweren dat zij te kampen heeft met een tekort aan financiële middelen. Dit roept de dringende vraag op: “Pe a moni de now”, vraagt Oostburg.
Hij wijst verder op de royalty-inkomsten, belastingen en winstdeling uit de mijnbouw, die in de afgelopen twee jaar aanzienlijk zijn toegenomen ten opzichte van de laatste twee jaren van de vorige regering.
Daarnaast is er balanssteun van het IMF, verhogingen in tarieven van veel staats- en nutsbedrijven en de afbouw van subsidies. Toch blijft de regering volhouden dat zij niet genoeg geld heeft.
Oostburg roept op tot meer transparantie en verantwoording van de regering over haar financiële beleid en de besteding van de nationale inkomsten. De bevolking heeft recht op duidelijke antwoorden over de bestemming van de inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen en andere financiële bronnen.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com