Mansaram uit scherpe kritiek op regering na rechterlijk verbod wegenproject: Deze regering is de corruptste ooit

CORRUPTIE

Voormalig VHP-politica Sharmila Mansaram heeft zich in krachtige bewoordingen uitgesproken over de recente rechterlijke uitspraak waarin de uitvoering van het miljoenenproject ‘Rehabilitatie van wegen in Nickerie en Apoera’ per direct is opgeschort.

“Wanneer je corrupt bent in de gunning, dan faalt het systeem. Deze regering is, naar mijn mening, de corruptste die Suriname ooit heeft gekend,” aldus Mansaram.

Haar uitlatingen volgen op het besluit van kantonrechter, die de Staat Suriname per 2 april heeft verboden om verdere uitvoering te geven aan het infrastructuurproject, in afwachting van een inhoudelijk juridisch onderzoek naar de aanbestedingsprocedure.

De rechter verleende het bedrijf Aannemingsmaatschappij Baitali N.V. toegang tot de rechtsgang tegen de Staat.

Het project, dat de rehabilitatie betreft van een belangrijk wegtraject tussen Nickerie en Apoera, heeft een geschatte waarde van tientallen miljoenen Amerikaanse dollars.

De gunning vond plaats via het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en werd toegekend aan Shiwan Tushan Suriname N.V.. Ook het ministerie van Openbare Werken (OW) is bij de zaak betrokken. De Raad van Ministers zou de gunning op 26 maart hebben goedgekeurd.

Volgens het oproepingsbevel van de kantonrechter is het de Staat verboden om:

de aanbestedingsprocedure verder uit te voeren,

het werk formeel te gunnen,

een aannemingsovereenkomst aan te gaan,

dan wel verdere uitvoering te geven aan een reeds overeengekomen contract, zolang er nog geen uitspraak is gedaan.

“Het feit dat een aannemer zich genoodzaakt voelt om via de rechter tussenbeide te komen, is bijzonder schrijnend. Dit onderstreept het gebrek aan transparantie en de zorgwekkende politieke inmenging in openbare aanbestedingen,” stelt Mansaram.

De zaak heeft de aandacht van zowel de publieke opinie als experts op het gebied van governance en openbare aanbesteding getrokken.

De komende weken zal duidelijk worden hoe de Staat omgaat met deze gerechtelijke schorsing en welke stappen worden ondernomen om transparantie in het proces te waarborgen.