Management Team Grondenrechten doet verslag aan minister Dikan

GFC NIEUWS- Het Management Team (MT) Grondenrechten der inheemse- en tribale volken in Suriname heeft in een tussentijdsverslag de minister van Regionale Ontwikkelingen, Edgar Dikan, geïnformeerd over het verloop van de werkzaamheden van dit team.

Bij deze gelegenheid heeft voorzitter Wensley Misiedjan, uitgebreid verteld over het verloop van de werkzaamheden. Hij heeft ook belicht op welke wijze het MT verschillende belanghebbenden betrekt in het proces.

Het team heeft in de afgelopen periode consultatiemeetings gehouden met: het traditioneel gezag van Inheemse- en Tribale volken, organisaties van Inheemse- en Tribale volken, politiek partijen en het bedrijfsleven.

Bij de jongste consultatiebijeenkomst van 30 juli in de Congreshal waren naast overheidsfunctionarissen ook vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties, alsook de mijnbouw- en houtsector aanwezig.

Het MT is belast met de uitvoering van het Stappenplan ter realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname. Misiedjan is tevreden over het traject dat tot nu toe is afgelegd.

Hij vertrouwt nog steeds erop dat het hoofddoel bereikt zal worden, namelijk: “een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regeling van de grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken, dat consistent is met het huidig Surinaams Staatsrechtelijk bestel en het internationaal recht”.

Het doel van de sessies is om genoeg suggesties en input te krijgen, die kunnen worden meegenomen bij het concipiëren van een conceptwet waarin erkenning van de grondenrechten van Inheemse en Tribale Volken wordt geregeld.

Hij heeft de aanwezigen ingelicht over het traject dat wordt gevolgd en uitgelegd hoe stapsgewijs naar het doel wordt gewerkt. Het hoofddoel van de uitvoering van het Stappenplan is een breed gedragen Surinaams model van wettelijke regeling van de grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken, dat consistent is met het internationaal recht.

De delegatie heeft ook detailinformatie verstrekt over het verloop in de drie technische commissies (Commissie Wetgeving, Commissie Demarcatie, Commissie Bewustwording).

Een van de uitdagingen van het MT is volgens Misiedjan, de demarcatie van de woon- en leefgebieden van de Inheemse en Tribale Volken. De commissie Demarcatie heeft tot taak die gebieden in kaart te brengen. Een andere uitdaging is de tijdige beschikbaarheid van de middelen om het werk vlot te laten verlopen.

De hervatting van het slepende grondenrechtenvraagstuk werd in 2016 door president Desiré Bouterse opgepakt met het voeren van gesprekken met de vertegenwoordigers van de Inheemsen en van de Tribale Volken.

In december 2016 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Inheemse Volken in Suriname’ in.

In maart 2017 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Tribale Volken in Suriname’. Deze commissies hadden als doel, het doen van voorstellen ter oplossing van het grondenrechten probleem.

Uiteindelijk is door beide commissies een gezamenlijke verklaring en een stappenplan ontwikkeld. Die documenten zijn op 7 augustus 2017 aangeboden aan de president.

Het Stappenplan is in januari van het vorig jaar goedgekeurd door de Raad van Ministers en is vervolgens ook goedgekeurd door de president.

Het staatshoofd heeft daarna, op 29 juni 2018, schriftelijk de opdracht gegeven aan de minister van Regionale Ontwikkeling om daaraan uitvoering te geven.

De minister heeft in dat kader op 30 november van het afgelopen jaar een managementteam, een secretariaat en drie commissies geïnstalleerd voor de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

Delen:

Meer nieuws

LVV gaat ordening visserijsector voortzetten

GFC NIEUWS- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt naar aanleiding van de situatie in Nickerie, waarbij illegale vispraktijken zich hebben voorgedaan, dat…

Delen:

Braziliaanse ATV-bestuurder verongelukt

GFC NIEUWS- De 29-jarige Braziliaan Marciano Roberto Martin is maandag na een ongeval met een ATV overleden. Zie ook een ander interessant bericht door op…

Delen:

Regio maakt kennis met Wan Alakondre

GFC NIEUWS- Tijdens het Carifesta XIV gebeuren op Trinidad & Tobago heeft de Surinaamse delegatie het goed opgekomen publiek aangenaam verrast met de productie ‘Wan…

Delen:

Lions doneren aan scholen en instelling

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central , Leo Club Gadotjo en Lions Club Rotterdam West (Nederland) hebben aan zowel de Openbare School Kwatta, als aan…

Delen:

ABOP en NPS bespreken mogelijke samenwerking

GFC NIEUWS- De leiding van de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Algemene Bevrijdings – en Ontwikkelingspartij (ABOP)hebben een commissie in het leven geroepen die…

Delen:

“Rijstsector vertoont grote stijging”

GFC NIEUWS- Volgens het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is de inzaai voor de najaar oogst 2019, in zijn totaliteit met 1400 hectare…

Delen:

Vakantieworsteltoernooi in Nickerie

GFC NIEUWS- De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) organiseert volgende week zondag het jaarlijkse Vakantietoernooi. Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link…

Delen:

Officieel beoek Parmessar aan MN Food Impex

GFC NIEUWS- Het agrarisch- en exportbedrijf MN Food Impex kreeg zondag officieel bezoek van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV). Zie ook…

Delen:

Start grote vakantie bij Villa Zapakara

GFC NIEUWS- Kindermuseum Villa Zapakara organiseerde zaterdag een event als start van het grote vakantieprogramma van Villa Zapakara. Zie ook een ander interessant bericht door…

Delen:

23-jarige man omgekomen bij bedrijfsongeval

GFC NIEUWS- De 23-jarige Joewande Clemens raakte zaterdagmorgen zwaargewond tijdens werkzaamheden te Friendship in Coronie. Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende…

Delen:
Scroll Up