GFC NIEUWSREDACTIE- De koers van vreemde valuta is wederom uit de hand aan het lopen. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) is met een verklaring uitgekomen die wederom erg veel twijfels oproept.
Uit de verklaring wordt duidelijk dat reeds enige tijd met medeweten van de CBvS “koeriers” cash euro’s naar het buitenland brengen in ruil voor US Dollars en daarop extra marges maken. In de huidige, dus veel te hoge koers zitten kennelijk ook deze winstmarges.
Volgens de PALU is het duidelijk dat de CBvS veel te laat als wettelijke toezichthouder op de monetaire situatie “verscherpte” maatregelen zal nemen om dat tegen te gaan.
Open markt operaties
Er zijn twee monetaire autoriteiten in Suriname, namelijk de CBvS en de minister van Financiën. Het beleid van CBvS en van de minister van Financiën roept al jaren vraagtekens op.
De zogenaamde Open Markt Operaties (OMO) in opdracht van het IMF met kortlopende termijndeposito’s en bijzonder hoge rentes waren puur bedoeld om de banken en verzekeraars te verrijken.
Binnen enkele maanden werd meer dan een half miljard aan publieke gelden op een “legale” wijze weggesluisd naar banken en verzekeraars.
En nu blijkt, zoals de PALU had gewaarschuwd, dat deze OMO’s slechts hebben geleid tot verrijking van banken en verzekeraars, en niet tot stabiliteit op de valutamarkt.
Overschot vreemde valuta
Ook hebben we al een tijdje te maken met het fenomeen waarbij de particuliere banken uitpuilen van vreemde valuta.
Het aanbod van vreemde valuta was zelfs zo groot dat particuliere banken met hoge administratiekosten “geld maakten” op stortingen en overmakingen van vreemde valuta.
Na hevige protesten uit de samenleving heeft de CBvS samen met de minister van Financiën maatregelen hiertegen genomen. Nog rijst de vraag waarom de koers uit de hand loopt terwijl de particuliere banken uitpuilen van vreemde valuta.
Grote winstmarges
De PALU is van mening dat de twee monetaire autoriteiten de aandacht afleiden met het persbericht waarin “een verklaring” wordt gegeven waarom de vraag naar vreemde dollars groter is geworden dan het aanbod.
Vanaf april van dit jaar hebben internationale ontwikkelingen als de oorlog in Ukraine inderdaad geleid tot verhogingen van onder andere brandstofprijzen. Maar het speelt toch al langer dat terwijl de banken uitpuilen van valuta, er een krapte is op de Surinaamse valutamarkt?
Met de verklaring lijkt de regering achter de ontwikkeling aan te hollen. Waarom worden er geen maatregelen genomen waarbij Surinaamse spaarders meegenieten in de grote winstmarges die banken en cambio’s maken in de handel van vreemde valuta zodat er netto meer aanbod komt van vreemde valuta? Waarom lijkt het erop dat het beleid van de regering slechts gericht is op het verder verrijken van slechts een kleine groep in de samenleving?
Beleid omgooien
De PALU had ruim voor de verkiezingen al aangegeven hoe de koers van vreemde valuta gestabiliseerd had kunnen worden in het voordeel van de samenleving.
De regering had dit reeds kunnen doen vanaf haar aantreden maar heeft nagelaten gebruik te maken van de eigen Surinaamse opties en mogelijkheden.
De overeenkomst met het IMF is daardoor ook erg nadelig uitgevallen voor Suriname. Met het stijgen van de koersen zullen ook nog de kosten van levensonderhoud verder stijgen door de komende harde IMF-saneringsmaatregelen.
De PALU roept de regering op om zo snel als mogelijk het gevoerd beleid te herzien en monetaire maatregelen te nemen waarbij de gehele samenleving gebaat is.
Dat is nog steeds mogelijk, maar daarvoor zal de regering moeten afstappen van het beleid dat tot nu toe is gevoerd.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com