LVV geeft startsein voor productie 100.000 citrusplantjes

Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft het startsein gegeven voor het produceren van 100.000 extra citrusplanten te Lelydorp.

Dit aantal komt op de planten die regulier al door het ministerie op diverse locaties worden geproduceerd. Het gaat niet alleen om citrusplanten maar ook plantjes voor het telen van manja, guave, zuurzak en andere fruitsoorten.

Soerdjan zegt dat het de bedoeling is dat behalve op Lelydorp, op alle kantoren over het hele land extra planten geproduceerd zullen worden. Het aantal van 100.000 plantjes extra is niet voldoende om te zeggen dat Suriname toonaangevend wordt in de regio als het gaat om de productie van vruchten en de producten die daaruit voortvloeien, zoals bijvoorbeeld de sappen.

Het is een begin en de bewindsman hoopt met deze activiteit de vermeerdering van plantjes deels te hebben kunnen voorzien in de behoefte en hiermee de nodige capaciteit zal zijn opgebouwd. De bedoeling is dat het volgend jaar tweemaal het aantal dat dit jaar wordt geplant, wordt geproduceerd.

Met betrekking tot de voedselvoorziening zegt minister Soerdjan wel tevreden te zijn, omdat ons land in grote mate zelfvoorzienend is. Echter is hij niet tevreden over de handelsbalans aangezien Suriname meer voedselproducten importeert dan dat het exporteert.

Projecten als het vermeerderen van plantmateriaal dragen ertoe bij dat Suriname meer gaat afzetten dan hetgeen nu het geval is. Om die situatie te bereiken zal elke actor een bijdrage moeten leveren om de uitdagingen die er zijn, aan te pakken.

Het is niet een aangelegenheid van het ministerie van LVV alleen, aldus de bewindsman. Hij geeft aan, dat hij de komende periode alle ressorten zal aandoen om het verloop van dit project te volgen.

Wel is het zo dat er nu al gewerkt zal worden in de overige ressorten. Minister Soerdjan zegt dat hij bij de volgende bezoeken reeds resultaten wil zien.

Delen:

Meer nieuws

VOJ Brokopondo krijgt facelift

De Muloschool van Brokopondo, meer bekend als VOJ Brokopondo, krijgt een facelift van stichting Un boö hepi. Delen:

Delen:

Oliebollen in Suriname …

INGEZONDEN- Onopvallend leunend tegen een bestaand pand, staat op de hoek van de Kasabaholo weg en de Priscillastraat een klein kraampje. Menig verkeersdeelnemer zal zonder…

Delen:

Centrale markt steeds klantvriendelijker

“De Centrale Markt van Suriname is de grootste handelsplaats in Suriname en telt ongeveer 3000 marktventers, waarvan 90 procent uit vrouwen met gezinnen bestaat ”,…

Delen:

VHP: Albina moet ontwikkeld worden

De VHP heeft zondagavond in het grensstadje Albina een meeting gehouden, waarbij het districtscampagneteam ‘Albina en omgeving’ is geïnstalleerd door VHP-voorzitter Chan Santokhi, onder leiding…

Delen:

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:
Scroll Up