Luchtvervuiling centraal bij herdenking Wereld Milieu Dag

Het thema voor dit jaar op Wereld Milieu Dag (WMD) is “Beat Air Pollution” (Bestrijden van Luchtvervuiling).

Op woensdag 5 juni, Wereld Milieu Dag (WMD), wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van milieu voor de kwaliteit van het leven op aarde. Deze dag is in 1972 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in de marge van de “United Nations Conference on the Human Environment” te Stockholm, Zweden.

Het doel van deze dag is om de milieubewustwording onder mensen en naties te bevorderen en acties te stimuleren die bijdragen aan de bescherming van het milieu. In het kader van WMD worden doorgaans verschillende activiteiten ontplooid die variëren van schoonmaakacties in buurten, wandellopen, milieubeurzen en het planten van bomen tot het bestrijden van misdaad tegen wilde dieren. Het doel van deze activiteiten is de samenleving bewust(er) te maken over het belang van milieubescherming.

Elk jaar wordt een nieuw thema bedacht. Daarnaast wordt een lidland gekozen waarin specifieke activiteiten of projecten, met betrekking tot het gekozen thema worden ontplooid. Dit jaar is het de beurt aan China. Met dit thema nodigt de Verenigde Naties (VN) ons uit om na te denken over hoe wij ons dagelijks leven kunnen veranderen om luchtverontreiniging te verminderen en zodoende het gevaar voor onze eigen gezondheid terug te dringen.

Opgeroepen wordt om stil te staan bij enkele bronnen van luchtvervuiling, zoals:

• het huishouden, vanwege energieverbruik voor verlichting en koeling en gasverbruik bij het koken;
• de industrie, die energie gebruikt voor het produceren van goederen en diensten;
• het transport, vanwege uitlaatgassen van rij-en voertuigen;
• de agrarische sector, als gevolg van het vrijkomen van methaan en ammoniak en
• afval, door openlucht verbranding, waardoor schadelijke dioxines, furanen, methaan en fijne deeltjes, zoals zwarte koolstof in de atmosfeer terechtkomen.

Suriname als het meest beboste land ter wereld ontkomt er ook niet aan, om meer aandacht te schenken aan luchtvervuiling. De kwikdampen uit de goudverwerkingsindustrie, de vuilverbranding met name te Ornamibo, de grasbranden in onder anderen het noorden van Paramaribo, de verbranding van erfvuil en de uitlaatgassen van verouderde voertuigen, herbergen een groot gevaar voor de gezondheid van mens, dier en flora verdienen een adequate en integrale aanpak.

Ook u kunt een bijdrage leveren aan het verminderen van luchtvervuiling door:

– meer gebruik te maken van openbaar vervoer of samen te rijden;
– niet rondrijden met een voertuig met een zware uitstoot van uitlaatgassen;
– geen afval op het erf te verbranden;
– niet onnodig lichten te laten branden en
– bomen op uw erf te planten, indien mogelijk.

Delen:

Meer nieuws

Kookgasprijzen niet verhoogd

De Energiebedrijven Suriname (EBS) zegt in een persbericht dat de tarieven voor kookgas niet worden verhoogd. Delen:

Delen:

Decoratie Wijnaldum afgelast

Het Nationaal Informatie Instituut maakt in een bericht namens president Desiré Bouterse bekend dat de de decoratieplechtigheid van Georginio Wijnaldum geen voortgang zal vinden. Delen:

Delen:

Ontvluchte gedetineerde Ramesh Mohes gepakt

De ontvluchte gedetineerde Ramesh Mohes werd donderdagochtend door het opsporingsteam van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) aangehouden in een hotel te Paramaribo. Delen:

Delen:

Dc Jeroe in actie

Districtscommissaris (dc) Humphry Jeroe van Boven-Suriname is bezig een ronde te maken in zijn werkgebied. Delen:

Delen:

PL-chauffeur in hechtenis genomen

De politie van Latour heeft tijdens surveillance de 37-jarige lijnbuschauffeur N.J., die de route Paramaribo – Lelydorp onderhoudt, tot stoppen gesommeerd. Delen:

Delen:

Buza- minister Marokko in Suriname

Nasser Bourita, de minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking van Marokko heeft een officieel bezoek gebracht aan Suriname. Delen:

Delen:

Productie slordige tahoeproducent stopgezet

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst hebben in samenwerking met het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) de productie-activiteiten van een tahoeproducent stopgezet. Delen:

Delen:

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:
Scroll Up