Logopedist Bernadine: “Kinderen leren het best als zij iets kunnen zien en voelen”

logopedist berdine suriname school klas lerares

Logopedist Eartha Bernadine in Suriname legt in een gesprek met GFC Nieuws het belang van interactief voorlezen uit.

Bernadine wijst erop dat interactief voorlezen, zoals aangegeven door Vernooy (2004) en andere onderzoekers, een effectief middel is om het begrijpend luisteren te stimuleren.

“Bij deze methode wordt een kinderboek (prentenboek) herhaaldelijk voorgelezen, onderbroken door specifieke vragen. Door interactie met de kinderen bevordert de lezer het verhaalbegrip, de taalvaardigheid en de woordenschat.”

“Het is ook een uitstekende activiteit voor de ontwikkeling van taal en woordenschat. Deze methode kan een preventieve aanpak van lees- en taalproblemen ondersteunen.”

Bernadine draagt bij aan interactief voorlezen in Suriname door voorlichtingssessies te geven aan leerkrachten, crècheleidsters en ouders. Zij werkt samen met haar collega Charmain Belfor.

“Wij zijn ambassadeurs van interactief voorlezen voor zowel de Kinderuniversiteit Suriname als de Taalclub. Vanwege de grote vraag naar interactieve voorleessessies, zullen wij onze groep uitbreiden.”

Bernadine zegt in het interview dat kinderen in het binnenland van Suriname meer behoefte hebben aan een preventieve aanpak van lees- en taalproblemen, omdat Nederlands niet hun moedertaal is.

“Zij leren de schooltaal, het Nederlands, meestal pas op school vanaf ongeveer vier jaar. De schoolboeken zijn in het Nederlands en ze spreken de taal vaak alleen op school. Dit zorgt ervoor dat zij de Nederlandse taal niet goed beheersen en een achterstand hebben op het gebied van lezen, schrijven en taal.”

De logopedist heeft namens de Kinderuniversiteit Suriname scholen bezocht in Botopasi en Futu Na Kaba. Ze vertelt dat zowel de leerlingen als de leerkrachten de methode van interactief voorlezen als prettig en leerzaam hebben ervaren.

“Ze waren enthousiast en deden actief mee. Leerkrachten gaven aan deze voorleesmethode vaker te willen toepassen. Belangrijk is te vermelden dat bij deze methode aanschouwelijk materiaal wordt gebruikt. Kinderen leren het best als zij iets kunnen zien en voelen”, aldus Bernadine.