Literair Festival moet diversiteit Surinaamse woordkunst tonen

Literair Festival 01 585x329 1

GFC NIEUWSREDACTIE- De Schrijversgroep ’77 organiseert in samenwerking met de subcommissie Keti koti van de Nationale Commissie Jubileumjaar 2023 een literatuurfestival in Suriname.

De opening van dit driedaags festival heeft plaatsgevonden in het IGSR-gebouw van de Anton de Kom Universiteit van Suriname en heeft als thema “Eenheid is Kracht”.

Hierbij wordt middels schoolbezoeken, lezingen, een boekenfair en poëzie, de Surinaamse woordkunst gevierd. Het festival heeft zowel een ochtend als avondgedeelte en duurt tot en met 28 juli.

Ismene Krishnadath, trekker van het geheel, deelt mee dat literaire voordrachten van grote Surinaamse talenten zoals Robby Parabirsing (RAPPA), Cynthia McLeod, en Stanley Slijngard (Sombra) deel zullen zijn van het festival.

Kinderboekenschrijfster Indra Hu-Ramdas heeft twee basisscholen bezocht en twee exemplaren van haar werken gedoneerd. Daarnaast heeft ze acht exemplaren van haar jongste pennenvrucht: Kamal ke phul; De lotusbloem verloot.

De Surinaamse diversiteit is een belangrijk onderdeel van de festiviteiten. In dat kader is bij de opening een lezing verzorgd door historicus Jerry Egger, getiteld “Hoe wij hier ook samen kwamen?”

Gedurende het festival zal daarom de woordkunst geuit worden in de verschillende talen die in Suriname gesproken worden, waaronder rap in de Wayana taal, en poëzie in zowel Sarnami als de Javaanse taal. Dit onder begeleiding van de Surinaamse percussionist Bongo Charlie.

Jack Uden, voorzitter van de Nationale Commissie Jubileumjaren heeft het festival namens president Santokhi geopend.

Uden heeft in zijn toespraak bekend gemaakt dat er in het kader van de jubileumjaren 2023 nog meer activiteiten volgen.

Het gaat hierbij om de prijsuitreiking van een opstelwedstrijd, de Fosten Kukru, en de activiteiten rondom 170 jaar immigratie van respectievelijk de Portugezen en Chinezen.