Suriname rijdt net als het naburige Guyana en Trinidad, links met rechtsgestuurde auto’s. Deze verkeerskeuze komt door historische en praktische redenen.
Suriname, hoewel een voormalige Nederlandse kolonie, werd sterk beïnvloed door het Verenigd Koninkrijk, omdat veel omringende landen Britse kolonies waren en ook links reden.
Dit verklaart deels waarom Suriname en het naburige Guyana, als laatste landen in Zuid-Amerika, links rijden.
Uit onderzoek blijkt dat links rijden met rechtsgestuurde auto’s, zoals we in Suriname gewend zijn, mogelijk een kleine veiligheidsvoorsprong biedt vanwege de dominante werking van het rechteroog.
Volgens een studie gepubliceerd in Elsevier speelt oogdominantie een rol in verkeersveiligheid.
Het rechteroog, dat voor de meeste mensen het dominante oog is, heeft in landen waar links wordt gereden beter zicht op het tegemoetkomende verkeer, waardoor bestuurders sneller op gevaar kunnen reageren
Dit vergroot hun reactietijd en verlaagt het risico op frontale botsingen, wat mogelijk bijdraagt aan verkeersveiligheid in landen met linksverkeer.
De meest recente wijziging in rijrichting vond plaats in Samoa in 2009. Dit eiland besloot toen over te stappen van rechts naar links rijden om het importeren van goedkopere auto’s uit linksgestuurde landen zoals Japan, Australië en Nieuw-Zeeland mogelijk te maken.
Deze verandering was de eerste in veertig jaar en kwam voort uit economische motieven, omdat de kosten voor auto’s uit landen die rechts rijden (zoals de Verenigde Staten) vaak hoger waren.
Foto ter illustratie.
P. Peterson, vaste redacteur bij GFC Nieuws, heeft een scherp oog voor boeiende verhalen. Zijn diverse interesses variëren van gezondheid en lifestyle tot internationale kwesties, technologie en misdaad. Zijn bijdragen verrijken de inhoud van het platform met zijn unieke perspectief.
Voor contact: peterson@gfcnieuws.com