In Suriname worden veel inwoners geconfronteerd met een zorgwekkend tekort aan preventieve maatregelen tegen ernstige, vaak fatale medische aandoeningen.
Volgens critici ontbreekt het in het land aan een goed werkend, grootschalig bevolkingsonderzoek naar ziekten zoals borstkanker, baarmoederhalskanker, en met name darmkanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.
Een aanzienlijk aantal personen is zich niet bewust van de risico’s die zij lopen, mede doordat artsen onvoldoende preventief screenen en personen onwetend zijn.
In gesprek met GFC Nieuws wijst een medicus uit Florida (VS) op de aanbevelingen van Amerikaanse gezondheidsinstanties, zoals de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), die stellen dat individuen ouder dan 45 jaar moeten starten met preventieonderzoeken, waaronder coloscopie en het fecale immunochemische test (FIT) voor ontlasting.
Deze tests zijn essentieel voor het vroegtijdig opsporen van darmkanker.
Coloscopie, waarbij de binnenkant van de dikke darm wordt onderzocht met een flexibele, buigzame buis met een camera op het einde, wordt aanbevolen om elke 10 jaar te worden uitgevoerd indien er geen risicofactoren aanwezig zijn.
De FIT-test wordt meestal jaarlijks uitgevoerd en helpt bij het opsporen van verborgen bloed in de ontlasting, wat een vroeg teken van kanker kan zijn.
Voor de screening van borstkanker is het in de VS voor donkere vrouwen aanbevolen om vanaf hun 45e te beginnen met een mammogram, die idealiter elke 2 jaar herhaald moet worden om borstkanker vroegtijdig te detecteren.
Voor baarmoederhalskanker wordt een uitstrijkje geadviseerd vanaf de leeftijd van 21 jaar, met herhaling elke 3 jaar tot de leeftijd van 65 jaar, afhankelijk van de gezondheidsgeschiedenis en eerdere testresultaten.
Voor mannen ouder dan 50 jaar wordt preventief een aantal bloedtesten aanbevolen om de gezondheid te monitoren en bepaalde aandoeningen vroegtijdig op te sporen.
Een van de belangrijkste tests is de PSA-test, die staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Deze test wordt gebruikt om de concentratie van PSA in het bloed te meten, wat kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker.
PSA is een eiwit dat door de prostaat wordt geproduceerd, en hoewel een verhoogd PSA-niveau niet altijd wijst op kanker, kan het een indicatie zijn voor de noodzaak van verder onderzoek.
Desondanks gaan artsen in Suriname over het algemeen pas over tot dergelijke onderzoeken wanneer patiënten klachten ontwikkelen, een aanpak die volgens critici verre van ideaal is.
Het gebrek aan preventieve screening betekent dat veel aandoeningen pas in een laat stadium worden ontdekt, wanneer de behandelingsmogelijkheden beperkter en minder effectief zijn.
Dit leidt tot onnodig lijden en hogere sterftecijfers en benadrukt de noodzaak voor een nationaal beleid dat preventieve gezondheidszorg promoot en toegankelijk maakt voor iedereen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com