Liegende BuZa-minister ziet maar één weg: “Zo snel mogelijk naar uitgang”

Halbe Zijlstra, vanaf oktober 2017 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, is dinsdag opgestapt. Zijlstra besloot de eer aan zichzelf te houden nadat hij op liegen was betrapt.

In 2016 waarschuwde Zijlstra nog dat het “heel goed mogelijk is dat wij weer te maken krijgen met een oorlog” tegen de Russen. Dat was omdat Moskou grote expansieplannen zou hebben, had hij verteld.

Het bewijs voor de nakende oorlog had hij opgedaan tijdens een persoonlijke ontmoeting, in 2006, met de Russische president Poetin. Zijlstra hield deze leugen jarenlang vol. 

De leugen werd door Zijlstra en de VVD gebruikt om aan te tonen dat hij als minister van Buitenlandse Zaken wel degelijk beschikte over buitenlandervaring.

‘Liegen mag niet, liegen mag nooit’: PvdA spreekt over ‘smoes op smoes’ en ‘leugen op leugen’

Hij vertelde dat Poetin droomt van een “Groot Rusland waar hij naar terug wil”.

De volledige speech van Halbe Zijlstra [het gewraakte fragment begint bij 1:00]

“En zijn antwoord was: dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten. En Kazachstan was nice to have”, vertelde Zijlstra destijds.

De grootste indruk maakt het op hem als hij met Shell-president Jeroen ter Veer op pad is. Ergens in de jaren 90 belandt hij met hem in een volgepropte datsja waarin Ter Veer met Poetin over gas en buitenlandse politiek spreekt.

In een interview met de Volkskrant gaf hij toe dat hij “nooit met Poetin in één ruimte heeft gezeten. Hij moest wel met de billen bloot omdat Shell-topper Jeroen van der Veer die wél erbij was, bleef volhouden dat Zeilstra niet in de kamer was

Het incident is niet alleen pijnlijk omdat de minister zijn parlement bedroog, maar ook omdat juist Nederland een grote broek aantrok over “liegende Russen”.

Premier Mark Rutte (VVD) vond het liegen onverstandig, maar achtte Zijlstra nog steeds geloofwaardig. De minister had wat hem betrof dan ook mogen aanblijven.

Meer nieuws

Straatrover ingesloten

De 28-jarige Denzil M. is in verzekering gesteld door de politie van het ressort Latour voor beroving. Hij zou een man op straat hebben beroofd…

Zwedens Pu:rste bier komt uit het riool

Milieuactivisten zijn laaiend enthousiast, de echte bierliefhebber mogelijk wat minder, maar een Zweedse brouwerij is apetrots op hun bier, gemaakt uit rioolwater. Grondig gefilterd rioolwater,…

Districtscommissarissen dienen begroting in

Alle districtscommissarissen hebben conform artikel 54 van de Wet op Regionale Organen, hun districtsbegroting over het dienstjaar 2019 aangeboden aan minister Edgar Dikan van Regionale…

Scroll Up