Lezing: Sitalpersad, van contractant tot invloedrijke tolk, 1882 – 1923

Vrijdag zal historicus Jerome Egger een lezing verzorgen over de contractarbeider Sitalpersad, die het bracht tot hoofdtolk met een invloedrijke positie binnen de Hindostaanse gemeenschap. De lezing wordt georganiseerd door het Lalla Rookh Museum.

Egger zal in zijn lezing een beschrijving geven van het leven van Sitalpersad, voor een groot deel gebaseerd op de memoires van zijn dochter Elisabeth Bhugwandye Singh.

Sitalpersad kwam in 1882 als 14-jarige jongen met zijn moeder aan in Suriname. Zijn leven was niet die van de doorsnee contractarbeider. Zo kwam zijn moeder uit een rijke familie en onderwees zij hem in het Hindi, wat hem een belangrijke voorsprong gaf in zijn carrière als tolk. Later trouwde hij met een christelijke, niet-Hindostaanse vrouw en woonde met zijn gezin in Paramaribo.

Tijdens de lezing zal Egger nader ingaan op het leven van Sitalpersad in Paramaribo, zijn werk als tolk en de belangrijke rol die hij speelde binnen de Hindostaanse gemeenschap. Zo schreef zijn dochter dat, (vrij vertaald uit het Engels), ‘Iedereen hem consulteerde als het ging om zaken betreffende de Hindostanen’.

Zijn invloedrijke positie maakte het moeilijk hem te negeren en tegelijkertijd werd hij hierdoor ook gevreesd door nogal wat mensen binnen de gemeenschap.

Egger is historicus en momenteel werkzaam als Richtingscoördinator van de studie Geschiedens aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Hij studeerde Engels en geschiedenis aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL). Hierna ontving hij een Fulbright-beurs en haalde hiermee zijn Master of Arts in geschiedenis aan de Tulane University in New Orleans (Louisiana, VS).

Ook studeerde hij aan de Florida International University in Miami. Hij publiceert regelmatig over de Surinaamse en Caraïbische geschiedenis en literatuur in wetenschappelijke periodieken en de Ware Tijd Literair.

Hij werkte mee aan de herdruk van ‘Geschiedenis van Suriname: van stam tot staat’ (1998) en in de jaren ’80 stond hij mede aan de wieg van de Stichting Wetenschappelijke Informatie (SWI).(GFC)

Meer nieuws

Straatrover ingesloten

De 28-jarige Denzil M. is in verzekering gesteld door de politie van het ressort Latour voor beroving. Hij zou een man op straat hebben beroofd…

Zwedens Pu:rste bier komt uit het riool

Milieuactivisten zijn laaiend enthousiast, de echte bierliefhebber mogelijk wat minder, maar een Zweedse brouwerij is apetrots op hun bier, gemaakt uit rioolwater. Grondig gefilterd rioolwater,…

Districtscommissarissen dienen begroting in

Alle districtscommissarissen hebben conform artikel 54 van de Wet op Regionale Organen, hun districtsbegroting over het dienstjaar 2019 aangeboden aan minister Edgar Dikan van Regionale…

Scroll Up