Het is ronduit schandalig dat sommige leerkrachten op MULO-scholen in Suriname zich bezighouden met het verspreiden van privézaken van hun leerlingen.
In plaats van zich te richten op hun kerntaak, het geven van goed onderwijs, gedragen ze zich als roddeltantes die het nodig vinden om vertrouwelijke informatie buitenshuis te bespreken.
Dit is niet alleen onprofessioneel, maar ook een ernstige schending van het vertrouwen dat ouders en leerlingen in hen stellen.
Waar halen deze leerkrachten het recht vandaan om over het privéleven van leerlingen te praten?
De school moet een veilige omgeving zijn, geen plek waar kinderen bang moeten zijn dat hun persoonlijke zaken onderwerp van gesprek worden in de buurt of zelfs binnen de schoolmuren. Dit gedrag is verwerpelijk en moet direct worden aangepakt.
De ouders hebben groot gelijk om hiertegen in opstand te komen. Leerkrachten hebben een voorbeeldfunctie. Als zij zich niet kunnen gedragen als professionals, dan moeten ze zich serieus afvragen of ze wel in het onderwijs thuishoren.
Dit gaat niet over een ‘onschuldig praatje’, dit is een fundamenteel gebrek aan respect voor de privacy van leerlingen.
Het is tijd dat scholen hier keihard tegen optreden. Duidelijke gedragsregels, sancties en desnoods ontslag voor leerkrachten die zich hieraan schuldig maken.
Leerlingen verdienen bescherming, geen docenten die hen publiekelijk te schande maken. Dit gedrag mag niet worden getolereerd. Privacy in het onderwijs moet heilig zijn!
A. Shepperd
![gfc logo nieuw copy](https://www.gfcnieuws.com/wp-content/uploads/2022/12/gfc-logo-nieuw-copy.jpg)
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud