Leerkrachten uit Marowijne volgen Franse taaltraining in Saint-Laurent-du-Maroni

leerkrachten in frans guyana

In het kader van het project om Frans te leren door Surinaamse leerkrachten langs de rivier Maroni, mede-gefinancierd door UNICEF, werd eind september een verblijf georganiseerd in Saint Laurent du Maroni.

Het gaat om 27 leerkrachten van de basisscholen van de steden en dorpen Gakaba, Stoelmanseiland, Bigiston, Albina, Moengo, Alfonsdorp, Langamankondre en Galibi.

De deelnemers werden ontvangen door het kabinet van mevrouw de burgemeester Sophie Charles, vertegenwoordigd door haar verkozene voor schoolaangelegenheden, Josette LO-A-TJON, wisselden onder meer over de schoolstructuren van de stad en de problematiek van de schoolgaande kinderen die elke dag de grens oversteken om naar huis te gaan.

Ook de Franse ambassadeur in Suriname en Guyana, Nicolas de Lacoste en de vertegenwoordiger van de CTG in Suriname, Anne Mathieu waren aanwezig bij deze bijeenkomst.

Vervolgens werden de deelnemers ontvangen door het bureau van het Rectoraat in Saint-Laurent-du-Maroni om lessen te volgen in de openbare basisschool Edouard Caman, een gelegenheid om onderwijspraktijken in de klas in beide landen te vergelijken.

Het directoraat cultuur, erfgoed en artistieke creatie heeft een interactieve rondleiding aangeboden aan het digitaal museum Microfolies, een workshop over de opvang van kinderen die lezen in de gemeentelijke bibliotheek Icek Barron en een terugblik op de geschiedenis van de gevangenis in de stad.

Het bekijken van de documentaire film Botoman van Didier Urbain werd aan de groep voorgesteld door de @Pôle Image Maroni Pôle Image Maroni en Microfolies.

Om deze stage te beëindigen, hebben de leerkrachten een cursus pedagogische sequentie gevolgd in de antenne van het Institut national supérieur du professorat et de l’éducation (INSPE) met de studenten van Master 2 die de wedstrijd voor leraar van de scholen voorbereiden.

Toekomstige collega’s aan weerszijden van de rivier Maroni hebben gesproken over onderwijsmethoden en verschillen in schoolsystemen en academische trajecten.

Deze onderdompeling ondersteund door Unicef Guyana & Suriname, het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van Suriname, de Alliance Française Suriname en de Franse ambassade in Suriname en Guyana maakt deel uit van het vooruitzicht van een duurzame herintroductie van het onderwijs van het Frans als vreemde taal in de Surinaamse scholen.