Leerkrachten teleurgesteld over misleiding rondom herkansingsscholen

school klas docent lerares leerkracht

Leerkrachten in Suriname die deelnemen aan het vakantieprogramma voor herkansingsscholen voelen zich ernstig misleid door het ministerie van Onderwijs.

Van 26 augustus tot 20 september zijn zij bezig met het begeleiden van leerlingen voor herkansing, maar veel van hen ervaren dat de omstandigheden verre van wat hen beloofd was.

In eerste instantie wilden leerkrachten niet meedoen aan het programma, omdat ze sceptisch waren over de communicatie en beloftes van het ministerie.

“We hebben een minister met een grote mond, maar er is geen daadkracht,” aldus een van de teleurgestelde docenten tegenover GFC Nieuws.

Er werd gezegd dat leerkrachten betaald zouden worden: SRD 9.000 voor aandachtscholen en SRD 7.500 voor herkansingsscholen.

Er bleek echter geen busvervoer geregeld te zijn, wat extra problemen veroorzaakte, vooral bij scholen zoals OS Meerzorg, waar klassen overvol waren met kinderen.

De leerkrachten waren niet voorbereid op de omvang van de problemen. Sommige leerlingen uit de 6e klas hadden zulke grote leerachterstanden dat ze terug moesten naar het niveau van de 3e klas.

Op de tweede dag werden de klassen gesplitst om de situatie beheersbaar te maken, maar het was al duidelijk dat de grote leerachterstand niet op deze manier weggewerkt kon worden.

Leerkrachten benadrukken dat het onmogelijk is om effectief met aandachtleerlingen te werken als er meer dan 15 kinderen in een klas zitten, omdat dit een individuele aanpak vereist.

Tot overmaat van ramp maakte het ministerie uiteindelijk een selectie van slechts 7 leerkrachten die verder mochten werken met de leerlingen. De rest werd niet meer verwacht, en als ze toch kwamen, kregen ze geen betaling.

“Het ministerie zegt dat we wel worden uitbetaald voor de twee dagen dat we wel aanwezig waren, maar voor de rest krijgen we niets,” meldt een andere leerkracht gefrustreerd.

De 7 overgebleven leerkrachten moeten zich nu bezighouden met zowel aandacht- als herkansingskinderen, wat onmogelijk is.

Leerkrachten spreken van een zware werkbelasting van 8.00 uur tot 12.00 uur en voelen zich beetgenomen door het ministerie.

Het ministerie van Onderwijs heeft tot op heden nog niet gereageerd op de beschuldigingen.