Lavrov: ‘Amerikaanse spion werd op heterdaad betrapt’

De van spionage verdachte Amerikaan Paul Whelan is op heterdaad betrapt, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Whelan werd eind december in hechtenis genomen. Minister Sergey Lavrov zei woensdag op een persconferentie dat Whelan is ingerekend toen hij “bepaalde materialen in ontvangst nam die hij niet werd verondersteld te ontvangen.”

Whelan is een 48-jarige oud-marinier die beschikt over de Amerikaanse, Canadese, Britse en Ierse nationaliteit. Hij is directeur Internationale Veiligheid en Onderzoek bij BorgWarner, een fabrikant van auto-onderdelen gevestigd in Michigan.

Russische media melden dat Whelan al geruime tijd probeerde Russen te rekruteren als spion. Hij ontving op zijn hotelkamer van nieuwe rekruut een usb-stick met lijsten van werknemers van geheime diensten.

Vijf minuten na de overdracht vielen agenten van de Russische veiligheidsdienst FSB zijn kamer binnen en werd hij gearresteerd, schrijft nieuwsagentschap Rosbalt. De Amerikaan zou volgens Rosbalt bekend hebben. 

Zijn voormalige werkgever liet kort na zijn arrestatie tot verrassing van zijn familie weten dat Whelan bij de marine was ontslagen wegens diefstal. Een bron bij een Russische veiligheidsdienst zei tegen Rosbalt dat dit mogelijk een truc was om de man geloofwaardig te doen overkomen bij zijn Russische contacten.

Foto: Chris Nguyen 

Delen:

Meer nieuws

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:
Scroll Up