Lavrov: ‘Amerikaanse spion werd op heterdaad betrapt’

De van spionage verdachte Amerikaan Paul Whelan is op heterdaad betrapt, zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Whelan werd eind december in hechtenis genomen. Minister Sergey Lavrov zei woensdag op een persconferentie dat Whelan is ingerekend toen hij “bepaalde materialen in ontvangst nam die hij niet werd verondersteld te ontvangen.”

Whelan is een 48-jarige oud-marinier die beschikt over de Amerikaanse, Canadese, Britse en Ierse nationaliteit. Hij is directeur Internationale Veiligheid en Onderzoek bij BorgWarner, een fabrikant van auto-onderdelen gevestigd in Michigan.

Russische media melden dat Whelan al geruime tijd probeerde Russen te rekruteren als spion. Hij ontving op zijn hotelkamer van nieuwe rekruut een usb-stick met lijsten van werknemers van geheime diensten.

Vijf minuten na de overdracht vielen agenten van de Russische veiligheidsdienst FSB zijn kamer binnen en werd hij gearresteerd, schrijft nieuwsagentschap Rosbalt. De Amerikaan zou volgens Rosbalt bekend hebben. 

Zijn voormalige werkgever liet kort na zijn arrestatie tot verrassing van zijn familie weten dat Whelan bij de marine was ontslagen wegens diefstal. Een bron bij een Russische veiligheidsdienst zei tegen Rosbalt dat dit mogelijk een truc was om de man geloofwaardig te doen overkomen bij zijn Russische contacten.

Foto: Chris Nguyen 

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up