‘Laten we niet wachten tot het volgende slachtoffer valt. Het is tijd voor actie’

doodskist begrafenis

“Laten we niet wachten tot het volgende slachtoffer valt. Het is tijd voor actie,” aldus Sheila Mijnals, directeur van UMA Legal Aid & Marketing.

Binnen enkele dagen zijn meerdere vrouwen het slachtoffer geworden van gewapend geweld door hun partner. Eén vrouw is doodgeschoten, terwijl een andere vrouw ernstige verwondingen heeft opgelopen aan haar hoofd en een gapende wond aan haar keel. Gelukkig heeft zij deze aanval overleefd.

De mannen die deze gruwelijke daden hebben gepleegd, hebben daarna geprobeerd zelfmoord te plegen; één van hen heeft deze poging overleefd.

Mijnals uit haar diepe bezorgdheid en radeloosheid over deze recente gebeurtenissen. “We staan er niet alleen voor als gemeenschap, maar we voelen ons in de steek gelaten door de autoriteiten.

Het is onacceptabel dat vrouwen keer op keer het slachtoffer worden van dergelijk bruut geweld zonder dat er serieuze maatregelen worden genomen om dit te voorkomen.”

Mijnals roept de overheid met klem op om onmiddellijk actie te ondernemen en effectieve maatregelen te implementeren om geweld tegen vrouwen te bestrijden en te voorkomen.

Zij adviseert verhoogde veiligheid en bescherming. “Versterk de bescherming voor vrouwen die slachtoffer zijn of dreigen te worden van geweld. Dit kan door het bieden van veilige schuilplaatsen en noodhulplijnen die 24/7 bereikbaar zijn,” bepleit ze.

Mijnals wijst ook op een striktere handhaving van wetten voor de bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld.

Verder adviseert ze om te starten met grootschalige voorlichtingscampagnes om de bewustwording rond huiselijk geweld te vergroten en het stigma rondom het melden van dergelijk geweld te verminderen.

Wat zij ook mist, is toegankelijke psychologische en juridische ondersteuning voor zowel slachtoffers als daders van huiselijk geweld. “Wij moeten ons niet alleen focussen op de slachtoffers, maar ook op de daders. Dit is belangrijk om de vicieuze cirkel van geweld te doorbreken”.

Hoewel de overheid een cruciale rol speelt, moeten wij als gemeenschap ook onze verantwoordelijkheid nemen. Mijnals benadrukt dat de kracht van de gemeenschap niet onderschat moet worden.

Hier zijn enkele stappen die we gezamenlijk kunnen ondernemen:

– Wees een steunpilaar voor slachtoffers van huiselijk geweld. Luister naar hen, bied een veilige plek en moedig hen aan om hulp te zoeken.

– Als u getuige bent van huiselijk geweld, meld dit dan onmiddellijk bij de autoriteiten. Uw melding kan levens redden.

– Organiseer of neem deel aan voorlichtingscampagnes en workshops over huiselijk geweld. Kennis en bewustwording zijn cruciale eerste stappen in het voorkomen van geweld.

– Vorm buurt- of gemeenschapsinitiatieven die zich richten op het ondersteunen van slachtoffers en het bevorderen van een cultuur van respect en gelijkheid.

Samen voor verandering

“Het is van levensbelang dat we samenkomen als samenleving om deze crisis aan te pakken,” zegt Mijnals. “Huiselijk geweld is niet alleen een persoonlijk probleem, maar een diepgewortelde maatschappelijke kwestie die onze gezamenlijke inspanning en betrokkenheid vereist. Laten we onze stemmen verenigen om een krachtige boodschap te sturen: geweld tegen vrouwen is onacceptabel en moet stoppen.”

UMA Legal Aid & Marketing doet een dringende oproep aan de overheid om nu in actie te komen en aan onze gemeenschap om solidair te zijn in deze strijd. Samen kunnen we een verschil maken en een veilige en rechtvaardige omgeving creëren voor iedereen.

Voor meer informatie of om hulp te bieden, kunt u onder meer contact opnemen met de volgende organisaties:

Politie: 115

UMA Legal Aid & Marketing: 7212101

Stop Geweld tegen Vrouwen: 470380

Stichting Ilse Henar-Hewitt: 433041/8583419

Women’s Rights Centre: 8800200/ 8837954

De Stem: 440669/441646/8522414

Kinderen en Jongeren telefoonlijn (KJT) of Mi Lijn: 123

Man Mit Man: 8522418

Slachtofferzorg Paramaribo (Ministerie van Justitie en Politie): 8887477

Slachtofferhulp Nickerie (Ministerie van Justitie en Politie): 0231862

Chances for Life Transgenders: 8824413/8663837/8429656. Latino-community: 8229773

Men United Suriname: 411087