Langatabiki beschikt over veilig drinkwater

De bewoners van het Pamakadorp Langatabiki (Marowijnerivier) beschikken nu over veilig drinkwater.

De stichtingen Newmont – Pamaka Community Develepment Fund (CDF) en Duurzame Ontwikkeling Pamaka (DOP) hebben dat samen bewerkstelligd.

Het CDF heeft het op zaterdag 16 februari overgedragen aan de dorpsgemeenschap. CDF-voorzitter Albert Ramdien en waarnemend stamhoofd van de Pamaka stam, Jozef Forster, hebben het protocol van overdracht ondertekend tijdens een plechtigheid op het eiland.

Na de overdracht blijft het CDF tenminste een half jaar zorgen voor het onderhoud van de waterinstallatie. De aannemer van de waterinstallatie staat voor een bepaalde periode zelf garant voor het oplossen van eventuele technische problemen.

De districtscommissaris van het bestuursressort Pamaka in Sipaliwini, Margaretha Malonti, is ingenomen met dit project. Zij haalde aan dat Newmont zich op verschillende facetten inzet om ontwikkeling in de regio te brengen.

De goudmaatschappij neemt daarmee verantwoordelijkheid en lost een deel van haar beloften in. Ze noemt deze bijdrage van een maatschappij die in het gebied verdient en teruggeeft, heel mooi. “Maar het is niet genoeg, de andere Pamaka dorpen maken ook aanspraak,” aldus Malontie.

Deborah Winson, beleidsadviseur op het ministerie van Regionale Ontwikkeling, was door minister Edgar Dikan afgevaardigd voor de overdracht van het project.

Ze heeft zowel de stamleiding als het bestuur van Langatabiki en de gemeenschap opgeroepen de waterinstallatie als een goede huisvader te beheren. “Dit is van u, ga er zorgvuldig mee om. Schoon en veilig drinkwater is geen luxe, maar iets waar u allang aanspraak op maak. Nu het er is, let u er samen op, zodat we met zijn allen voor een lang tijd van kunnen genieten,” aldus Winson.

Het project werd is in het eerste kwartaal van 2018 geïnitieerd. Na een openbare aanbesteding, gevolgd door de nodige procedures werd er in mei 2018 een contract getekend met Indutec Systems, voor een bedrag van USD 160.443,12.

Bij de installatie horen 39 kranen, een watertoren waarop de waterreservoirs zijn geplaatst. Het water uit de rivier gaat langs een zuiveringssysteem dat het vuil achterhoudt en zowel bacteriën als andere ziektedragers doodt.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up