Landelijk doorgangshuis voor dak- en thuislozen in de planning

Dakloze zwerver

GFC NIEUWSREDACTIE- “De resocialisatie van dak- en thuislozen in Suriname is een succesverhaal,” zegt districtscommissaris Ricardo Bhola als voorzitter van de presidentiële werkgroep re-integratie van dak- en thuislozen.

De werkgroep heeft vandaag verslag aan president Chandrikapersad Santokhi gedaan over het verloop van het project. De dak- en thuislozen zijn enige tijd geleden van de straat gehaald en ondergebracht bij het Regionaal Ziekenhuis Wanica.

De bedoeling is het project een duurzaam karakter te geven met uitbreiding naar andere districten. Uiteindelijk moet er een landelijk opvang doorgangshuis komen.

“Het was een enorme uitdaging voor de werkgroep om deze groep mensen, die al jaren op straat vertoefden, terug te brengen in de maatschappij”, zegt Bhola.

De werkgroep is erin geslaagd om 20 personen te resocialiseren. Thans kunnen zij zelfstandig in hun levensbehoeften en -onderhoud voorzien. De mensen hebben nu een vaste baan en er wordt aan gewerkt dat zij een vaste verblijfplaats krijgen.

De burgervader legt vooral de nadruk op hoe het project begon en het succes als uiteindelijk resultaat. “We zijn ergens aan begonnen met een groep dak- en thuislozen, zonder enig idee of het project zou slagen”, laat hij optekenen.

Behalve dat de werkgroep president Santokhi deelgenoot maakte van het resultaat, bracht zij ook het vervolgtraject onder de aandacht van het staatshoofd.

Zo ligt het in de bedoeling het programma uit te breiden naar de overige districten. De werkgroep heeft zich tot nog toe geconcentreerd op dak- en thuislozen in Paramaribo met name de binnenstad, onder meer de Waterkant. Maar ook zij die zich in de omgeving van het Kerkplein ophouden, zullen binnenkort opgevangen en begeleid worden.

Het programma kent ook een medisch aspect met drie facetten. “Je vangt ze op, behandelt ze en daarna worden ze begeleid”, legt projectmanager Leroy Troon uit.

Daarnaast is het aanleren van hygiëne volgens hem ook belangrijk; zodat de mensen gezonder kunnen leven en geen ziektes oplopen.

Het klaarstomen van de groep om terug te gaan in de maatschappij, is ook een grote uitdaging geweest. Aan de geresocialiseerden is geleerd hoe met elkaar te communiceren en hoe om te gaan met verschillende situaties.