GFC NIEUWSREDACTIE- Onderzoekers van Brigham and Women’s Hospital, een van de oprichters van het mass general Brigham gezondheidszorgsysteem, ontdekten in een recente studie dat de timing van maaltijden een grote impact heeft op ons energieverbruik, eetlust en moleculaire routes in vetweefsel.
Hun bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Cell Metabolism.
De resultaten toonden aan dat later eten diepgaande effecten had op honger en eetlustregulerende hormonen leptine en ghreline, die onze drang om te eten beïnvloeden.
In het bijzonder werden de niveaus van het hormoon leptine, dat verzadiging signaleert, gedurende de 24 uur in de late eetconditie verlaagd in vergelijking met de vroege eetomstandigheden.
Wanneer deelnemers later aten, verbrandden ze ook calorieën in een langzamer tempo en vertoonden ze vetweefselgenexpressie in de richting van verhoogde adipogenese en verminderde lipolyse, die de vetgroei bevorderen.
Met name deze bevindingen brengen convergerende fysiologische en moleculaire mechanismen over die ten grondslag liggen aan de correlatie tussen laat eten en een verhoogd risico op obesitas.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com