Essentiële elementen zijn niet meegenomen in de conceptwet Ruimtelijke Ordening (RO) van Suriname.
Tot deze conclusie komt de PALU na bestudering van het concept.
Het ministerie van RO en Milieu heeft in een schrijven aan relevante stakeholders gevraagd om de conceptwet kritisch te beschouwen. De PALU heeft na bestudering van het concept het ministerie haar kritieken op schrift doen toekomen.
RO Platform
Zo gaat de conceptwet ervan uit dat het ministerie van RO het primaire planorgaan zal zijn van de regering als het om RO. Maar de opstellers van de conceptwet nemen daarbij niet mee dat bijna alle ministeries doen aan planning van die RO.
Bijna alle ministeries voeren beleid uit vanuit hun eigen taakstelling plannen uit om vorm en inhoud te geven aan die RO. Volgens de PALU moet daarom het Ministerie van RO meer een coördinerende, regulerende en standaardiserende functie moeten hebben.
Daartoe moet volgens de PALU een RO-platform opgezet worden waaraan deelnemen de diverse hoofden van de planafdelingen van elk ministerie. Wettelijk moet worden vastgelegd dat de beleidsuitvoering op elk ministerie dan moet worden getoetst aan het nationale plan voor Ruimtelijke Ordening door dit platform opgesteld.
En omgekeerd, elke ministerieel beleidsplan moet meegenomen worden door de desbetreffende ministeriele deskundigen naar het RO‑platform zodat deze beleidsvoornemens kunnen worden meegenomen in de nationale planning van onze RO.
Inventarisatie bestemmingen
Voorts zal een initiële, zij het globale vastlegging moeten komen van de huidige bestemmingen van gebieden. Eventuele wijzigingen in huidige bestemmingen en daaruit voorkomende conflicten moeten op een juiste, juridische wijze worden opgelost.
Pas na deze initiële inventarisatie en vastlegging van bestemmingen volgens de wet kan op een adequate wijze begonnen worden om uitvoering te geven aan deze Wet RO. Zolang dat niet heeft plaatsgevonden zal een eventueel goedgekeurde wet verworden tot een papieren tijger.
Grondenrechten
Met de discussie over grondenrechten is het ook van belang om de bestuurlijke organisatie mee te nemen in de wet wie belast zal zijn met het vorm en inhoud geven van de diverse RO plannen. Met name het bestuur van bewoonde gebieden die gekenmerkt kunnen worden als steden of dorpen moet nader gedefinieerd worden.
Uiteindelijk zal het bestuur van steden en dorpen mede inhoud geven aan de invulling van de bestemmingen van deelgebieden binnen de stad en het dorp. Hiermee samenhangend is van belang dat de grenzen van bestaande steden en dorpen worden gedefinieerd.
Gekozen burgemeester
Momenteel zijn slechts de grenzen van de stad Paramaribo afgebakend. Deze stad wordt momenteel als district bestuurd door twee districtscommissarissen.
De PALU is een voorstander van dat steden en dorpen worden bestuurd door gekozen burgemeester of traditioneel aangewezen en/of gekozen kapteins of basja’s. Het is dus essentieel dat het bestuur van deze gebieden wordt gedefinieerd.
Zonder duidelijkheid over het bestuur van steden en dorpen zullen we een situatie krijgen waarbij het centraal bestuur in Paramaribo over alle woongebieden, tot in het verre binnenland, zich zal moeten buigen over dagelijkse bestuurlijke zaken. Dit zal resulteren in een onwerkbare situatie en bureaucratie die de ontwikkeling van ons land zal tegenhouden.
Conceptwet RO herzien
Door het ontbreken van onder andere de bovengenoemde essentiële elementen zal volgens de PALU de conceptwet RO moeten worden herzien. De PALU is van mening dat zoals het concept nu is opgesteld de Wet RO onwerkbaar zal zijn.
De PALU is van mening dat vanuit een meer integrale benadering een beter werkbare structuur kan worden opgesteld die meer rekening houdt met de Surinaamse realiteit rondom onze ruimtelijke planning en ordening.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com