Kritiek op bauxietdeal met Chinalco: soevereiniteit en rechten van inheemse gemeenschappen in gevaar

bauxiet

De regering is van plan een samenwerking aan te gaan met het Chinese bauxietbedrijf Chinalco voor het mijnen van bauxiet in het Bakhuysgebied in West-Suriname.

Dit zou betekenen dat een gebied van 280.000 hectare, vijftien keer zo groot als Paramaribo, wordt toegewezen voor de winning van deze grondstof.

Groene econoom en milieu-activist John Goedschalk plaatst ernstige kanttekeningen bij deze overeenkomst en waarschuwt voor mogelijke schendingen van nationale en internationale wetgeving.

Volgens Goedschalk is het gebied waar de mijnbouw plaats zou vinden een betwist terrein, waarin inheemse gemeenschappen wonen die hun leefgebied claimen.

Suriname stemde in 2007 vóór de ‘Declaration on the Rights of Indigenous Peoples’, wat inhoudt dat het principe van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) moet worden toegepast.

Dit principe is bovendien opgenomen in de Surinaamse Milieuraamwet. Toch heeft de regering tot nu toe slechts gecommuniceerd met de districtscommissaris en niet met de getroffen gemeenschappen zelf.

Verplaatsing van gemeenschappen en compensatie

In een conceptovereenkomst tussen de Staat en Chinalco staat dat gemeenschappen, indien nodig, op kosten van de Staat zullen worden verhuisd.

Voor delen die niet tot domeingrond behoren, wordt gesproken over compensatie voor grondeigenaren, betaald door Chinalco.

Goedschalk benadrukt dat deze aanpak de rechten van de inheemse bevolking negeert en het gebied niet zonder meer kan worden gezien als staatseigendom.

Economische impact

Goedschalk heeft de potentiële inkomsten voor Suriname geanalyseerd. Op basis van een opbrengst van $3 per ton bauxiet zou de deal jaarlijks tussen de $18 en $30 miljoen opleveren. Dit bedrag verbleekt volgens hem bij de verwachte olie-inkomsten van $1,5 miljard in 2028.

Goedschalk stelt dat met de olie-inkomsten een eigen bauxietindustrie zou kunnen worden opgezet, wat meer economische voordelen en werkgelegenheid voor het land zou opleveren.

Zorgen over parlementaire besluitvorming

Het parlement moet uiteindelijk beslissen over deze overeenkomst, maar Goedschalk vreest dat de coalitie, die doorgaans de regering volgt, de deal zal goedkeuren. Hij roept de president op zich te houden aan zijn eed om de soevereiniteit en rechten van alle burgers te beschermen.

Petitie tegen de deal

Om zijn zorgen kracht bij te zetten, heeft Goedschalk een petitie gelanceerd met de oproep: “Stop de grootschalige uitverkoop van Surinaams grondgebied aan China!” Hij roept de samenleving op de petitie te ondertekenen en zo de rechten van Suriname en zijn bewoners te verdedigen.