Kritiek op aanpak lerarentekort groeit in samenleving

Leerkracht

Onderwijsminister Henry Ori heeft tijdens een recente persconferentie zijn bezorgdheid geuit over het groeiende tekort aan leerkrachten in Suriname, met name de afname van nieuwe instroom.

Voor het schooljaar 2024/2025 hebben slechts 25 studenten zich aangemeld bij het Surinaamse Pedagogisch Instituut, terwijl er bij het Christelijke Pedagogisch Instituut geen inschrijvingen zijn.

Volgens Ori wordt het beroep van leerkracht steeds minder aantrekkelijk door lage salarissen en beperkte arbeidsvoorwaarden.

Om dit probleem aan te pakken, overweegt het ministerie een campagne te starten om het beroep in een positiever daglicht te stellen en daarnaast professionals uit andere vakgebieden via cursussen om te scholen tot leerkracht.

Kritiek vanuit de samenleving

Veel mensen zien de huidige situatie echter als het resultaat van jarenlang falend beleid. Ze stellen dat de minister het probleem te simpel weergeeft en dat de structurele verwaarlozing van het onderwijs onder opeenvolgende regeringen de echte oorzaak is.

De samenleving benadrukt dat er te lang is gewacht met ingrijpen en dat de huidige maatregelen onvoldoende zijn om het probleem aan te pakken.

Men stelt dat er te veel wordt gefocust op symptoombestrijding, terwijl er een dringende behoefte is aan een totaalvisie op onderwijsontwikkeling.

Lage lonen, slechte werkomstandigheden, en een gebrek aan moderne leermiddelen en technologieën in de klaslokalen worden als kernproblemen gezien.

Critici waarschuwen dat het aanhoudende lerarentekort op lange termijn ernstige gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van het onderwijs en de toekomst van Suriname.

Velen roepen op tot een directe aanpak van de salariskwestie en verbetering van de werkomstandigheden.