Het Surinaamse onderwijssysteem verkeert al jaren in een diepe crisis, maar de vraag blijft: komt het ooit goed?
Onlangs werd in Marowijne een groot tekort aan leerkrachten gemeld, wat opnieuw de ernstigste problemen van ons onderwijs blootlegt.
Er is niet alleen een tekort aan leerkrachten, maar er wordt ook constant geprobeerd het systeem te vernieuwen, zonder de juiste randvoorwaarden te creëren.
Vernieuwingen zonder de juiste ondersteuning en middelen zijn als een huis bouwen zonder fundamenten. Het resultaat? Chaos en achteruitgang.
De leerkrachten zelf zijn een van de belangrijkste schakels in het onderwijsproces, maar zonder degelijke opleiding, motivatie en ondersteuning kunnen ze niet het gewenste effect bereiken.
Terwijl nieuwe onderwijshervormingen worden gepresenteerd, blijven essentiële middelen zoals leermiddelen, goed onderhouden klaslokalen en geschikt meubilair schaars.
Kapotte tafels, stoelen en leeromgevingen die allesbehalve stimulerend zijn voor zowel leraren als leerlingen, zijn de dagelijkse realiteit voor veel scholen.
Hoe kan er sprake zijn van vernieuwing als de basis, die de noodzakelijke structuren en middelen voor effectief onderwijs biedt, volledig ontbreekt?
Als een land zich daadwerkelijk wil richten op het verbeteren van het onderwijs, moet het eerst zorgen voor een solide basis, namelijk gekwalificeerde leerkrachten, goed onderhouden gebouwen, en voldoende leermiddelen.
De regering moet niet alleen blijven praten over onderwijsvernieuwing, maar echt investeren in de infrastructuur en de mensen die dagelijks de toekomst van ons land vormgeven: onze leerlingen en hun docenten.
C. Halfhuid

Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor meer informatie of om zelf een ingezonden bericht te sturen, kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com of direct een WhatsApp-bericht versturen.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud