KIVC maakt zich zorgen over leerkrachten in Suriname die kinderen slaan

Huilen kind tranen verdriet pijn

Ondanks het verbod op het slaan van kinderen, uiten ouders in Suriname nog steeds bezorgdheid over gevallen waarin hun kinderen op school worden geslagen door leerkrachten.

Op sociale media delen ouders in moedergroepen hun ervaringen en zoeken ze advies over hoe hiermee om te gaan. In deze moederplatforms wordt vaak aangemoedigd om eerst een gesprek met de leerkracht en het schoolhoofd te voeren om te verifiëren of het daadwerkelijk zo is.

Ook het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) laat in een verklaring aan GFC Nieuws weten dat het zich zorgen maakt over deze situatie.

Het slaan van leerlingen is een ernstige schending van hun rechten en kan volgens het KIVC ernstige gevolgen hebben voor hun welzijn en ontwikkeling.

Ouders die met deze situatie worden geconfronteerd, voelen zich vaak machteloos en weten niet hoe ze moeten reageren.

Internationale organisaties zoals UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukken het belang van het waarborgen van de rechten van het kind, waaronder het recht op een veilige en gezonde leeromgeving.

Ze veroordelen elke vorm van geweld tegen kinderen, inclusief lichamelijke straffen door onderwijsgevenden op school.

UNICEF heeft herhaaldelijk opgeroepen tot het verbannen van fysieke straffen op scholen en benadrukt dat dergelijke praktijken niet alleen schadelijk zijn voor het welzijn van kinderen, maar ook in strijd zijn met de fundamentele rechten van het kind.

De organisatie pleit voor alternatieve benaderingen van discipline die respectvol en effectief zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat fysiek geweld tegen kinderen op school schadelijke gevolgen kan hebben voor hun lichamelijke en mentale gezondheid op lange termijn.

Ze benadrukken het belang van het aanbieden van positieve en ondersteunende leeromgevingen waarin kinderen zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen.

Foto ter illustratie.