Kinderen leren lopen met behulp van ‘rustnetwerk’ in brein

Kinderen leren lopen met behulp van een belangrijk netwerk in het brein dat actief wordt op rustmomenten. Dit zogenoemde defaultnetwerk wordt normaal gesproken geactiveerd als mensen dagdromen en niet met de buitenwereld bezig zijn.

Maar als kinderen hun eerste stapjes zetten, maakt het ‘rustnetwerk’ een bijzondere ontwikkeling door. Het raakt dan steeds beter verbonden met hersengebieden die loopbewegingen aansturen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex.

De wetenschappers kwamen tot hun bevinding door de hersenen te bestuderen van 187 jonge kinderen. De proefpersonen ondergingen een hersenscan rond hun eerste verjaardag. Een jaar later namen ze nogmaals plaats in een hersenscanner.

Uit de scans blijkt dat peuters sneller leren lopen naarmate hun defaultnetwerk beter is verbonden met motorische hersengebieden.

Foto: thinkstock

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up