Het is een kwalijke trend die zich stilletjes in onze Surinaamse samenleving voltrekt: kinderen die worden ingezet als mantelzorgers voor hun grootouders, alsof ze mini-verpleegkundigen zijn.
Een kind van tien hoort buiten te spelen, huiswerk te maken en simpelweg kind te zijn, niet verantwoordelijk te zijn voor de dagelijkse zorg van een hulpbehoevende volwassene.
Toch gebeurt het. Ik ken een schrijnend geval waarbij een moeder uit Paramaribo haar zoon van tien bij zijn alleenwonende grootmoeder heeft ondergebracht met als voornaamste reden dat hij haar kan helpen in het dagelijks leven.
Dit kind wordt na schooltijd en in zijn vrije uren belast met taken die niet alleen fysiek, maar ook emotioneel te zwaar voor hem zijn.
Hij helpt zijn grootmoeder met alles: van eten klaarmaken en schoonmaken tot haar ondersteunen bij het douchen en toiletbezoek. Zelfs ‘s nachts wordt hij uit bed gehaald om haar naar het toilet te begeleiden, omdat ze slecht ter been is.
Dit is ronduit verwerpelijk. Wat hier gebeurt, is niets minder dan kinderarbeid, vermomd als familiezorg. Een thuiszorgmedewerker wordt betaald en is opgeleid om dit werk te doen. Een kind niet. Een kind heeft recht op een jeugd zonder de lasten van een volwassene.
Dat sommige ouders dit normaliseren, is onacceptabel. Ze doen het uit gemakzucht of misschien zelfs uit economische noodzaak, maar ten koste van wat? De geestelijke en lichamelijke gezondheid van hun kind?
Dit kan en mag niet de norm worden. Zorg voor ouderen is een verantwoordelijkheid van volwassenen, niet van kinderen.
Wie een hulpbehoevende ouder heeft moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen of professionele hulp regelen. Maar een jongeling opschepen met de zware taak van mantelzorg is een schande.
Wanneer we als samenleving dit soort situaties door de vingers zien, falen we collectief.
Kinderen verdienen een jeugd, geen baan als thuisverzorger.
Het is tijd om dit probleem serieus te nemen en in te grijpen waar nodig. Want één ding is zeker: een kleintje is geen zorgverlener en dat mag het ook nooit worden.
Foto ter illustratie.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com