Kinderarbeid blijft een ernstig probleem in Suriname, ondanks inspanningen om het te bestrijden. Dagelijks worden mensen geconfronteerd met kinderen die op straat voeding, kleding en andere producten verkopen. Dit probleem, al jaren bekend, lijkt geen effectieve oplossing te krijgen.
Het is volgen critici schrijnend dat kinderen, vaak jonger dan 15 jaar, moeten bijdragen aan hun huishouden door te werken. Hierdoor missen ze waarschijnlijk onderwijs en kansen om zich normaal te ontwikkelen.
Armoede is een belangrijke oorzaak, waarbij gezinnen afhankelijk zijn van het extra inkomen van hun kinderen. Daarnaast ontbreken vaak sociale vangnetten en ondersteuningssystemen voor kwetsbare gezinnen.
Hoewel kinderarbeid officieel verboden is, blijkt handhaving moeilijk, vooral in de informele sector. Dit bemoeilijkt het toezicht en de controle door autoriteiten.
Volgens een kinderpsycholoog in gesprek met GFC nieuws is een integrale aanpak nodig om kinderarbeid effectief aan te pakken.
Samenwerking tussen overheid, NGO’s, de private sector en gemeenschappen is volgens de arts essentieel. Investeren in armoedebestrijding, onderwijs en sociale voorzieningen kan de vicieuze cirkel van kinderarbeid doorbreken.
Elk kind heeft recht op een zorgeloze jeugd, onderwijs en een veilige omgeving. Het is volgens haar aan de Surinaamse samenleving om deze rechten te respecteren en te beschermen.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com