Vrijdag vierden verschillende scholen in Suriname Keti Koti met uitbundigheid en toewijding. Op deze bijzondere dag mochten leerlingen hun culturele klederdracht aandoen en deelnemen aan diverse activiteiten die de diepgaande betekenis van deze dag benadrukten.
Keti Koti, wat “ketenen gebroken” betekent, herdenkt de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863. Voor de kinderen op deze scholen was het een gelegenheid om meer te leren over hun erfgoed en geschiedenis, terwijl ze actief deelnamen aan de vieringen.
Op sommige scholen werd er gezongen en gedanst, waarbij traditionele liederen en dansen werden vertoond die van generatie op generatie zijn doorgegeven.
Naast culturele uitvoeringen kozen andere scholen ervoor om hun leerlingen te betrekken bij fysieke activiteiten zoals een wandelloop.
Door deze activiteiten kregen de jonge generaties een levendige en educatieve ervaring die hen hielp te begrijpen waarom deze dag zo belangrijk is voor de Surinaamse samenleving.
Keti Koti op scholen in Suriname is niet alleen een viering van verleden en heden, maar ook een belofte voor de toekomst, waarin cultureel erfgoed en waarden worden gekoesterd en doorgegeven aan komende generaties.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com