Karoshi Suicide Salaryman, Blue Whale, Farmville: ‘onschuldige’ games kunnen leiden tot de dood

De meeste ouders die weten dat hun kind videospelletjes speelt, hebben geen enkel idee van de inhoud van de games. Levensgevaarlijk, want videospelletjes kunnen dodelijk zijn.

Natuurlijk is er nog nooit iemand doodgegaan doordat een boef uit het beeldscherm stapte en in het echte leven begon te schieten.

Toch heeft wereldwijd een onbekend aantal (meestal) tieners en volwassenen het leven gelaten door de mentale invloed van zo’n game.

Karoshi

Via WhatsApp circuleert het gerucht dat een Surinaamse tiener zich van het leven beroofd zou hebben omdat dit zou zijn geëist tijdens de game Karoshi Suicide Salaryman.

Karoshi is het Japanse woord voor ‘dood door overwerk’. Op een website waar het spel gespeeld kan worden, beloven de makers: “In dit spel zijn veel dingen niet wat je zou verwachten en het doel van elk niveau is contra-intuïtief: je moet sterven.

Dat is, volgens het onbevestigde en ongeverifieerde WhatsApp-bericht, dan ook precies wat gebeurd zou zijn. De tiener zou opdracht hebben gekregen zijn leven te nemen – wat hij ook zou hebben gedaan.

Blue Whale

Rusland was jarenlang in de ban van Blue Whale, een zelfmoordspel dat deelnemers voorschreef op welke manier zij hun leven moesten beëindigen.

Tot wanhoop van de autoriteiten gaven veel jonge Russen, maar ook spelers westelijker in Europa, daar gehoor aan.

Zorgen in Europa om zelfmoordspel

Niet altijd kwam het einde in opdracht. In minstens evenveel gevallen leidde een gameverslaving indirect tot doden.

Dood door game

In 2005 stierf de Zuid-Koreaan Lee Seung Seop na een gamesessie van 50 aaneengesloten uren aan een hartstilstand, veroorzaakt door uitputting en uitdroging.

De Amerikaanse Alexandra Tobias zit een gevangenisstraf van 50 jaren uit. Zij vermoordde haar kindje van drie jaar, omdat die haar stoorde bij de Facebookgame Farmville.

En in 2007 stuurde het Californische radiostation KDND-FM tien medewerkers de laan uit, onder wie drie presentatoren van het programma ‘Morning Rave’.

De (inmiddels gesloten) Smit & Jones Kliniek in Amsterdam kwam na onderzoek tot de conclusie dat een persoon met een gameverslaving dezelfde karakteristieken vertoond als een gok- en drugsverslaafde.

 

De dj’s hadden een game bedacht: “Hold your Wee for a Wii”, waar deelnemers zo snel mogelijk zo veel mogelijk water moesten drinken en daarna hun plas zo lang mogelijk moesten inhouden om een Nintendo Wii (winkelwaarde: 250 dollar) te winnen.

Jennifer Lea Strange (28) stierf na zeven en een halve liter water aan watervergiftiging.

Gameverslaving

Het besef dat verslaving aan games net zo echt en problematisch is als elke andere, is nog niet massaal doorgedrongen bij het grote publiek. Overheden doen dan ook weinig aan voorlichting en preventie.

Ouders staan daarom helemaal alleen om hun kind hiertegen te beschermen.

Helaas zien nog te veel ouders het gamen als iets onschuldigs en krijgen kinderen nog te eenvoudig een game in de handen geduwd, zodat volwassenen geen last van ze hebben.

Meer nieuws

Worstelcaravaan op 1 september in Nickerie

De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) organiseert op zaterdag 1 september in samenwerking met SCV Karishma een worsteltoernooi in het district Nickerie. Dit zal plaatsvinden in…

Hiv-training voor gezondheidswerkers

Gezondheidswerkers (artsen en hiv-verpleegkundigen) van de RGD en enkele medewerkers van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) nemen deel aan een tweedaagse HIV-training, die vandaag van…

28 recreatieoorden in Para goedgekeurd

28 exploitanten van recreatieoorden hebben woensdag hun toestemming en goedkeuring ontvangen. Deze oorden zijn door het traject van controle op naleving van de geldende voorwaarden…

Nieuwe procedure schrijf- en spelfouten CBB

Als gevolg van artikel 67a van het Burgerlijk wetboek kunnen kennelijke schrijf- of spelfouten en misslagen zonder tussenkomst van de rechter worden verbeterd. De bevoegdheid…

Dc Kenya Pansa neemt waar in district Para

Districtscommissaris (dc) Kenya Pansa van Brokopondo heeft woensdag de leiding van het district Para overgenomen van dc Armand Jurel. De burgermoeder zal voor een korte…

Scroll Up