In een tijd waarin bedrijven en overheidsorganisaties steeds meer onder druk staan om efficiëntie en prestaties te leveren, lijkt een zorgwekkende trend de kop op te steken: het tegenwerken van hardwerkende medewerkers door hun leidinggevenden.
Dit gedrag, vaak gemotiveerd door persoonlijke ambities en concurrentiedrang, heeft een vernietigende uitwerking op zowel de betrokken medewerkers als de organisatie als geheel. Kapitein Manniesingh van het Nationaal Leger deelt zijn inzichten over deze zorgwekkende ontwikkeling in een interview met GFC Nieuws.
Een groot probleem binnen organisaties
Kapitein Manniesingh, die ruime ervaring heeft als leidinggevende binnen het leger en als spreker tijdens motivatiesessies bij diverse bedrijven en overheidsinstellingen, bevestigt dat dit probleem wijdverspreid is.
“Het is mij opgevallen dat hardwerkende en toegewijde medewerkers vaak worden tegengewerkt als het gaat om salarisgroei en promotie,” zegt hij. “Zelfs topfunctionarissen proberen soms anderen neer te halen om zelf beter voor de dag te komen, en dat is zeer schadelijk voor organisaties.”
Leiderschap en verantwoordelijkheid
Volgens Manniesingh dragen leidinggevenden een zware verantwoordelijkheid: zij moeten richting geven aan hun organisatie en hun medewerkers. “Maar één ding wil ik duidelijk maken: wij moeten nooit een struikelblok zijn voor onze mensen,” benadrukt hij. “Het zijn juist de medewerkers binnen onze organisatie die de sleutel vormen tot ons succes, of ons falen.”
De symptomen van slecht leiderschap
De kapitein wijst op de bredere implicaties van slecht leiderschap. “We zien samenlevingen en organisaties waar gebrek, diefstal, ontevredenheid en een hoog ziekteverzuim aan de orde van de dag zijn. Dit zijn symptomen van een dieperliggend probleem, vaak terug te voeren op de handelingen en acties van leidinggevenden.”
Het creëren van een cultuur van waardering
De oplossing ligt volgens hem in het creëren van een werkomgeving waarin iedere medewerker zich gewaardeerd en gemotiveerd voelt. “Wanneer mensen geïnspireerd zijn, zullen ze bereid zijn om dat stapje extra te zetten.
En dat maakt het verschil,” zegt hij. “Als wij een cultuur van waardering en respect opbouwen, zullen onze medewerkers niet alleen beter presteren, maar ook met trots en voldoening bijdragen aan het grotere geheel.”
Persoonlijke drijfveer: “Your hatred is my fuel”
Persoonlijk heeft Manniesingh ook te maken gehad met tegenwerking en moeilijke momenten. Zijn levensmotto, “Your hatred is my fuel,” heeft hem echter geholpen om deze uitdagingen te overwinnen. “Dat wil zeggen, jouw haat en sabotage zijn mijn brandstof om verder te gaan en al mijn doelen te bereiken,” legt hij uit. “Als iemand tegen mij zegt: ‘Je kunt het niet,’ dan zeg ik: ‘Kijk maar hoe ik het doe.'”
Een waarschuwing voor de samenleving
Hij waarschuwt ten slotte voor de bredere maatschappelijke gevolgen van slecht leiderschap.
“Men zegt dat de kracht van een samenleving wordt weerspiegeld in de integriteit van haar instellingen. Maar als we mensen met dubieuze achtergronden in hoge functies plaatsen, gedreven door hebzucht, zaaien we de zaadjes van vernietiging voor onze hele samenleving,” waarschuwt hij.
“Door deze gewetenloze managers bij bedrijven verdwijnt de rijkdom die onze scholen, ziekenhuizen en infrastructuur zou moeten financieren. Wanneer gelden die bedoeld zijn voor de staat verdwijnen, lijdt het volk.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com