Kapitein Shyam Manniesingh van het Nationaal Leger is een man met een bijzondere achtergrond en een inspirerend verhaal. Hij deelt zijn ervaringen en inzichten die hem hebben gevormd tot de persoon die hij nu is, en hoe hij anderen wil inspireren om het beste uit zichzelf te halen.
Jeugd en opvoeding
“Van huis uit ben ik hindoe,” begint Manniesingh, “maar mijn ouders schreven me in op de J.T.H. Wenzelschool (Basisschool) en later de Graaf von Zinzendorfschool. Daar kreeg ik waardevolle bijbellessen die ik tot op de dag van vandaag toepas in mijn leven.”
Hij leerde van zijn ouders en leraren om nooit te discrimineren en respectvol te zijn, ongeacht de achtergrond of het geloof van een ander. “Uiteindelijk zijn het onze handelingen en de manier waarop we elkaar behandelen die het verschil maken,” aldus Manniesingh. Deze levenslessen vormden de basis voor zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling.
De jeugd van Kapitein Manniesingh was allesbehalve gemakkelijk. Hij zag zijn ouders constant ruziën en uiteindelijk uit elkaar gaan. “Ik zag het gezin waarin ik opgroeide uit elkaar vallen, en dat deed veel pijn,” vertelt hij. Hij moest vaak verhuizen om een dak boven zijn hoofd te hebben en maakte zich zorgen over de huur. “Dit zijn vergelijkbare problemen die veel jongeren in Suriname ervaren,” voegt hij toe.
Tegenslagen betekenen niet het einde
Ondanks moeilijkheden gaf Manniesingh nooit op. “Ik heb gewerkt als pompbediende en als security guard bij verschillende bedrijven. Maar ik heb nooit aan stelen gedacht, omdat ik mij vasthield aan mijn principes, mijn integriteit, mijn eer. Juist in moeilijke momenten moet je je waarden hooghouden.”
Een keerpunt in zijn leven was toen hij op weg naar huis werd beroofd van zijn fiets. “Op dat moment voelde het alsof de grond onder mijn voeten werd weggeslagen,” herinnert hij zich. Maar deze ervaring leerde hem dat tegenslagen niet het einde betekenen. “Ik solliciteerde naar het leger om vaardigheden te leren om mezelf en mijn land te verdedigen. Niemand kan je drive en doorzettingsvermogen afnemen.”
Levenslessen en inspiratie uit tragische gebeurtenis
Een tragische gebeurtenis op de lagere school heeft Kapitein Manniesingh diep geraakt. Twee van zijn klasgenoten raakten verwikkeld in een gevecht dat eindigde met de dood van een van hen. “Ik heb dit alles ook gedeeld in mijn boek ‘Vaderlandsliefde’ dat ik in 2022 schreef. Ik heb op vele scholen studenten gevraagd om na te denken over hun daden, want één minuut van onbedachtzaamheid kan fatale gevolgen hebben.”
Deze gebeurtenis leerde hem het belang van overleg en kalmte. “Door kalmte kunnen we veel bereiken en levens redden,” benadrukt hij.
Vastberadenheid en doorzettingsvermogen
Kapitein Manniesingh koos in 1998 voor het leger, ondanks de zware fysieke en mentale eisen. “De fysieke trainingen waren slechts het begin. Teleurstellingen kunnen vaak zwaarder wegen,” vertelt hij. Na meerdere keren afgewezen te zijn voor de Officiersopleiding, gaf hij niet op. “In 2014 werd ik eindelijk geselecteerd om de Infantry Basic Officer Leadership Course in de Verenigde Staten te volgen. Dit was een moment dat al mijn harde werk, geduld en volharding beloond werden.”
Zijn levensmotto “Your hatred is my fuel” weerspiegelt zijn vastberadenheid. “Als er mensen zijn die mij saboteren of tegenwerken, zie ik het als brandstof om verder te gaan en mijn doelen te bereiken.”
Delen van positieve adviezen en motivatie voor de samenleving
Kapitein Manniesingh gelooft sterk in het delen van positieve adviezen. “Een positieve gedachte en een goed advies kunnen het begin zijn van levenslange transformatie,” stelt hij. Hij moedigt mensen aan om te geloven in hun eigen mogelijkheden en de kracht te vinden om verder te kijken dan hun huidige situatie.
“Moeilijke momenten zijn vaak tijdelijk,” legt hij uit. “Ik zie obstakels als leermomenten en geloof als militair in discipline. Discipline zorgt ervoor dat ik doorga, zelfs als het moeilijk wordt.” Hij benadrukt ook het belang van een ondersteunend netwerk van familie en vrienden, die kunnen helpen door de zwaarste momenten heen.
Motivatiesessies op scholen
Kapitein Manniesingh heeft op verschillende scholen motivatiesessies gegeven die zijn ontvangen met staande ovaties en langdurig applaus. “De waardering en vele glazen trofeeën die ik heb mogen ontvangen van schoolleiders, hebben me veel geleerd over het effect van betrokkenheid,” zegt hij. “Het is niet alleen de boodschap die telt, maar ook de manier waarop je het overbrengt.”
Toekomstplannen en doelen
Als vader en echtgenoot streeft Manniesingh ernaar om een stabiel en inspirerend thuis te creëren. “Het is mijn plicht om mijn gezin te ondersteunen in hun dromen en samen met hen te groeien,” vertelt hij. Als kapitein in het leger blijft hij streven naar uitmuntendheid, door zowel zijn kennis te vergroten als positieve waarden uit te dragen.
Blijven dienen en inspireren
Hoewel zijn huidige functie binnen het leger hem niet meer toestaat om scholen te bezoeken, blijft Kapitein Manniesingh beschikbaar voor advies aan studenten. “Zodra studenten mij bellen of appen voor advies, sta ik altijd klaar voor hen,” zegt hij.
Zijn toewijding aan het dienen van zijn gemeenschap en zijn onwrikbare geloof in het belang van positieve verandering blijven centraal staan in zijn leven.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com