Kamer van Koophandel en Fabrieken: midden- en onderlaag kan situatie in het land niet dragen

proetst actie protest

GFC NIEUWSREDACTIE- De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) in Suriname spreekt zijn afkeuring uit over de incidenten op 17 februari, maar adviseert de president ook om serieus om te gaan met het onbehagen van het volk.

“Duizenden mensen zijn op straat geweest, ondanks repressieve maatregelen. De situatie is ondraagbaar voor de midden- en onderlaag,” zegt amer-ondervoorzitter Paul de Baas.

Het dagelijks bestuur van de Kamer heeft maandag zijn inzichten en voorstellen over het formuleren van beleid betreffende ondernemerschap op tafel gelegd bij de regering.

Het KKF-bestuur was te gast op het Kabinet van de President in het kader van de voorgesprekken op weg naar de nationale dialoog. President Chandrikapersad Santokhi werd hierbij vergezeld door een viertal ministers.

De Baas benadrukte dat de Kamer volgens de wettelijke regels de aangewezen instantie is voor het bedrijfsleven en op basis daarvan misschien wel de grootste ondernemersorganisatie. “Wij zijn bereid om met elke regering te werken om de leefbaarheid in Suriname te verbeteren”, aldus de KKF-functionaris.

Hij heeft de regering opgeroepen om de Kamer als volwaardige partner te zien bij het formuleren van beleid. “Wij zijn apolitiek en hebben een objectieve kijk op zaken”, voegde De Baas eraan toe.

Hij drukte de regering op het hart om systematisch na te gaan wat de oorzaak is van het gevoel van onbehagen bij grote delen van de samenleving.

Santokhi heeft in zijn reactie benadrukt dat de regering de rechtstaat en de democratie erkent. “Wij hebben respect voor de gevoelens en meningen van de mensen die oprecht aan het protesteren waren”, aldus de regeringsleider.

De nationale dialoog zal volgens Santokhi geïnstitutionaliseerd worden en een sterk platform moeten zijn om de wensen van het volk te vertalen naar beleidsmaatregelen en actiepunten.

Het staatshoofd heeft aan de ministers Stanley Raghoebarsing (Financiën en Planning) en Rishma Kuldipsingh (Economische Zaken,Ondernemerschap en Technologische Innovatie ) de opdracht gegeven om op bilateraal niveau in overleg te gaan met de KKF.

Het bestuur heeft ook specifieke aandacht gevraagd voor het wisselkoersvraagstuk, veiligheid en afname van de koopkracht.

KKF ziet ook graag compensatie aan ondernemingen die doelwit zijn geweest van de recente plunderingen en vernielingen.