Kaderwet complementaire en alternatieve geneeskunde kan onderdeel worden nationale gezondheidszorg

wat is alternatieve geneeswijze e1605279629103

GFC NIEUWSREDACTIE- De kaderwet complementaire en alternatieve geneeskunde kan een onderdeel worden van de nationale gezondheidszorg.

Dit is een duidelijke visie van de Stichting Alternatieve Geneeswijze Grantangi Kondremama (SAGK).

Deze Stichting heeft op woensdag 14 april 2021 de kaderwet overhandigd aan de voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), Marinus Bee.

Deze kaderwet heeft tot doel de juridische kaders aan te geven waarbinnen de complementaire en alternatieve geneeskunde erkend en geïntegreerd dient te worden in het nationaal gezondheidssysteem.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Tuinman in Paramaribo – Noord geeft verloren portemonnee met € 400 netjes terug

Vanwege de verwevenheid van voornamelijk de traditionele/ Inheemse geneeskunde met het beschermd cultureel erfgoed en de beperkte bescherming die geboden wordt aan traditionele kennis, blijft regulering van de complementaire en alternatieve geneeskunde een complexe, gevoelige en risicovolle onderneming.

In de wet is verder het faciliteren van gelijke toegang tot gelijkwaardige en betaalbare kwaliteitszorg opgenomen. Ook vermindering en behandeling van ziekte, maar ook om onnodige vroegtijdige sterfte te voorkomen.

Deze zaken maken het noodzakelijk om de complementaire en alternatieve geneeskunde op te nemen in het nationaal gezondheidssysteem door middel van regulering. Kortom het boogt ook op een eeuwenlange bestaande praktijk in Suriname.

De parlementsvoorzitter heeft bij de overhandiging aangeven blij te zijn met de kaderwet en zal er alles aan doen om dit op de agenda te krijgen.

Naast de kaderwet heeft ook een lid van de Stichting, mevrouw Angela Grant een thesis overhandigd aan de DNA-voorzitter onder de naam; de wet naar een volwaardige medicinale plantenindustrie in Suriname.

Volgens parlementslid Obed Kanape zal er verder gewerkt worden aan dit vraagstuk. “Voor Suriname is deze wet belangrijk, omdat het te maken heeft met een groot deel van de bevolking.

Suriname loopt veel financiële inkomsten mis, omdat er internationaal veel ruimte is voor mensen die zich bezig houden met traditionele geneesmiddelen”, zegt Kanape.